Полският президент: НАТО трябва да запази политиката на отворени врати

  • 07 юли 2016 14:23

  • 2139
  • 3
Полският президент: НАТО трябва да запази политиката на отворени врати
© Getty Images/Guliver

НАТО трябва да запази политиката на отворени врати и възможността за присъединяване към алианса на Украйна, Грузия и Молдова, заяви полският президент Анджей Дуда в интервю за полската агенция ПАП, цитирано от ТАСС.

НАТО трябва да води политика на отворените врати. Не трябва да говорим, че алиансът вече е пълен, че никоя друга страна не може да влезе него, каза той и припомни, че на срещата на върха на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава ще дойде и премиерът на Черна гора - страната, която е в процес на присъединяване към алианса.

Този пример показва, че политиката на отворени врати се запазва, заяви Дуда.

НАТО е длъжна да остане отворена също за Украйна, Грузия и Молдова. Разбира се, възможно е това да е процес, който, ако говорим за време, може да не приключи бързо, но затварянето на вратите би било лош сигнал, заяви полският президент.

Дуда каза, че във Варшава Украйна ще получи от НАТО еднозначна подкрепа - сигнал, че алиансът остава с Украйна и че смята, че една от неговите цели е възвръщането на мира и контрола на границите в тази страна.

Полският президент се обяви и за укрепване на сътрудничеството на НАТО с Швеция и Финландия.

С тези страни, които са стратегически свързани с алианса, отношенията са много близки и сътрудничеството трябва да се задълбочава, каза Дуда. Той подчерта, че присъединяването към НАТО е суверенно решение на всяка държава, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2139 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.07.07 | 20:09

1
Нищо няма да спаси полските к,урви от руското наказание !

2016.07.08 | 14:29

3
Не, руснаците няма да ги наказват. Ще ги оставят просто на милостта на новите господари на поляците, а тия господари милост нямат.

2016.07.08 | 14:27

2
Прав е, скоро ще почнат да напускат, вратите трябва да са отворени.

Добави коментар

Водещи новини