Арестуваха 12 души заподозрени за корупция в Испания

  • 05 юли 2016 16:31

  • 2313
  • 2
Арестуваха 12 души заподозрени за корупция в Испания
© gettyimages

Полицията извърши днес обиски в административни сгради и бизнес обекти на различни места в Испания и арестува 12 души във връзка с разследване за корупция, предаде Ройтерс.

Испанското вътрешно министерство каза, че са били проведени 48 акции, главно в Мадрид и Каталуния, в това число в осем кметства. Разследването, включващо 340 полицаи от 10 региона, е било предприето заради подозрения за връзка на местни власти с организирана престъпна дейност. "Разследваните лица са изградили успоредна структура в кметствата, за да избегнат надзор", заяви прокуратурата за борба с корупцията.

"Засечено беше създаването на местни компании, собственост на държавата, които не са извършвали никаква бизнес дейност. Те са формирали измамническа мрежа, чрез която са били източвани местни обществени средства първо към друга обществена фирма, после към частна търговска компания", каза прокуратурата. Според вътрешното министерство голяма част от незаконно присвоените пари са били изпратени в данъчния рай Андора, където са били извършени четири полицейски акции.

Прокуратурата заяви, че води разследване за пране на пари, незаконно присвояване на обществени средства, подкупи, търговия с влияние, манипулиране на обществени търгове и данъчни измами.

Голяма част от политическата класа в Испания е засегната от корупционни скандали. Корупцията беше една от основните теми за гласоподавателите на изборите миналия месец, които също като на вота през декември не доведоха до категорична победа за никоя партия. Изборните резултати подчертаха засилващото се недоверие към утвърдената политика.

Последвайте канала на

БТА
2313 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
еми

2016.07.05 | 17:57

2
hombre

2016.07.05 | 17:03

1
mui bueno ombre solo numero 8

Добави коментар

Водещи новини