Хелмут Кол: ЕС не бива да притиска Великобритания след Брекзита

  • 30 юни 2016 14:59

  • 1923
  • 0
Хелмут Кол: ЕС не бива да притиска Великобритания след Брекзита
© Getty Images/Guliver

Бившият германски канцлер Хелмут Кол каза, че Европейският съюз трябва да даде на Великобритания време да се съвземе след гласуването за напускане на общността, предаде Ройтерс.

Кол заяви в интервю за германския в. "Билд", че ЕС би трябвало да проявява повече уважение към националните и регионалните идентичности в Европа и да не налага твърде голяма стандартизация на държавите членки.

Изданието не цитира пряко бившия канцлер в интервюто, озаглавено "Хелмут Кол - Европа има нужда да спре, за да си поеме дъх", но парафразира думите му, че би било "огромна грешка" да се затворят вратите за Великобритания.

"Той призова за спокойствие и предупреди да не се действа с ненужна твърдост и прибързаност (към Великобритания) . Най-важното нещо е страната сама да реши какво иска", отбеляза "Билд", цитирайки архитекта на германското обединение и водеща фигура за европейската интеграция.

Според 86-годишния Кол гласуването във Великобритания за излизане от ЕС не е чисто британско явление, а отразява общо "безпокойство" сред европейците. По думите му е необходимо ЕС да се движи със скорост, която може да бъде следвана от всички страни членки, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1923 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини