ЕП подкрепи споразумението за асоцииране на Украйна

  • 01 декември 2011 18:07

  • 786
  • 0
ЕП подкрепи споразумението за асоцииране на Украйна
©

Европейският парламент призова за бързо парафиране на споразумението за асоцииране на Украйна, по възможност още преди края на годината, в резолюция гласувана днес, съобщи пресслужбата на парламента.

Правителствата на държавите от ЕС трябва да дадат зелена светлина на споразумението на Съвета, който ще се проведе на 8-9 ноември. Настоявайки Украйна да преразгледа присъдата на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко, депутатите изразиха увереността си, че споразумението ще даде още един инструмент за насърчаване на необходимите реформи в страната.

Предложението на парламента, подготвено от полския евродепутат Ришард Легутко обръща внимание на задълбочаването на отношенията между Украйна и ЕС и на техния взаимен интерес, но предупреждава срещу селективното използване на силата на закона и настоява Украйна да зачита човешките права и върховенството на закона. Г-жа Тимошенко и другите опозиционни лидери трябва да имат възможността да участват пълноценно в политиката, се казва в предложението.

Според депутатите, споразумението може да се суспендира временно, ако фундаменталните принципи бъдат нарушени. Те призоваха Украйна да направи архивите на бившите тайни служби публични. Парламентът настоя и наскоро отложената среща с президента Виктор Янукович да бъде проведена.

Преговорите за споразумението за асоцииране, което има за цел да задълбочи икономическата интеграция и политическото асоцииране на Украйна с ЕС, бяха забавени от ареста на бившия премиер на страната Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и.

В резолюция от 27 октомври 2011 г. Европейският парламент осъди използването на правосъдната система на Украйна като средство за политическа саморазправа и предупреди, че отказът за преразглеждане на присъдата срещу Тимошенко, може да застраши подписването и ратифицирането на споразумението за асоцииране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
786 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини