59% подкрепят независимостта на Шотландия

  • 26 юни 2016 07:19

  • 2253
  • 1
59% подкрепят независимостта на Шотландия
© GettyImages

Близо 60 процента от шотландците подкрепят вече шотландската независимост, след като Великобритания гласува да напусне ЕС, сочи социологическо проучване, огласено от британски вестник, предаде Ройтерс.

Вестник "Сънди пост" съобщи, че 59 процента от запитаните в изследването подкрепят независимостта от Обединеното кралство. Това е рязко увеличение в сравнение с подадените в подкрепа на отделянето от Великобритания 45 процента от бюлетините на референдума през 2014 г., след който Шотландия остана в Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза вчера, че е възможно да има нов референдум за независимост. Много от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство през 2014 г. поради безпокойство, че при отделяне от Великобритания може да останат извън ЕС.

Шотландците подкрепиха с 62 срещу 38 процента оставането на Обединеното кралство в съюза на референдума в четвъртък, но британците като цяло отхвърлиха членството с 52 срещу 48 процента.

"Сънди пост" е публикувал проучването на уводната си страница, снимка от която бе качена в Туитър от редакцията на вестника. Изданието отказа да даде повече подробности, посочва Ройтерс.

Вестникът, който е шотландски, определя проучването като "ексклузивно изследване на общественото мнение" и отбелязва единствено, че въпросът е бил зададен само няколко часа след като са станали ясни резултатите от референдума в четвъртък, предаде ТАСС, като се позова на електронната версия на "Сънди пост".

Последвайте канала на

БТА
2253 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.27 | 09:40

1
Политиката на кравите дава резултат !Следват принципа :"Разделяй и владей "!Скоро и България на три части !Турска ,гръцка и българска ,т.е българска София !

Добави коментар

Водещи новини