Полша: Британският референдум е резултат от кризи

  • 24 юни 2016 15:32

  • 2339
  • 1
Полша: Британският референдум е резултат от кризи
© Getty Images/Guliver

Полша ще предложи реформи, целящи да направят Европейския съюз силна общност от суверенни държави, каза днес полската министър-председателка Беата Шидло, след като Великобритания гласува за напускане на ЕС, предаде Ройтерс.

"Британският референдум е резултат от кризи", заяви Шидло на пресконференция. "Ние ще предложим реформиране на ЕС, за да направим съюза по-силен . . . Целта на Полша е да бъде изграден силен, единен ЕС от суверенни държави", заяви тя.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински каза, че ЕС има нужда от нов договор. "Брекзитът е много лошо събитие, мястото на Полша е в ЕС", заяви той на пресконференция. "Изводът е очевиден: ние имаме нужда от нов европейски договор", каза Качински.

Според президента Анджей Дуда Полша не обмисля възможността да напуска Европейския съюз, тъй като поляците са доволни от членството си в общността, посочва ТАСС. "Поляците са доволни от членството си в ЕС", заяви Дуда в отговор на въпрос дали Полша може да последва примера на Великобритания, която гласува за излизане от общността. "Дори няма смисъл да се говори за това на този етап", добави той.

Дуда определи решението на британците да напуснат ЕС като "тъжна новина", но отбеляза, че "това е волята на британския народ, която трябва да се уважава".

"Това е ясен сигнал за лидерите от ЕС. На първи място трябва да запазим единството, да направим всичко, за да избегнем ефекта на доминото", каза полският президент.

"Без съмнение британците са били, са и ще бъдат наши приятели. Ние искаме да запазим близки връзки в икономиката, сигурността и политиката. Резултатът от референдума не променя нищо", заяви той, като обеща на поляците, които живеят, работят и учат във Великобритания, да направи всичко възможно, за да не бъдат ограничени техните права.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.24 | 20:45

1
Големиии приятели са ви били! Излъгаха ви че ще ви дойдат на помощ срещу Хитлер и ви оставиха да ви избие народа до крак! Забравихте ли началото на войната? Е точно с такива приятели врагове не ви трябват!

Добави коментар

Водещи новини