Трафикантите използват бежанците като донори на органи

  • 15 юни 2016 19:23

  • 16057
  • 4
Трафикантите използват бежанците като донори на органи
© Getty Images/Guliver

Трафикантите на хора използват бежанците като донори на органи. В Турция набелязаните буквално са изкормвани, а после телата им са хвърляни в неутрални води в Средиземно море с надеждата, че солта и рибите ще прикрият жестоките престъпления. Това се казва в репортаж на специалния кореспондент на руското издание „Комсомолска правда“ Дария Асланова на гръцкия остров Лесбос.

Подробности за трагедията на бежанците тя узнала от разговорите си с гръцки рибари и доброволци на острова.

„Изминалите есен и зима се оказаха кошмарни за жителите на остров Лесбос. Оттук до турския бряг са само шест и половина километра. Труповете на бежанците – деца и възрастни, няма къде да бъдат погребани. На острова просто няма място за гробища, земята е малко и гробовете струват скъпо. Затова един контейнер със 120 тела стоял на жегата две седмици. Накрая намерили изоставено гробище в планината и погребали мъртвите там", започва репортажът на Асланова от остров Лесбос.

„Гръцките таверни са пълни със страшни слухове. Пияни моряци се кълнат: „Да, видяхме ги! Със собствените си очи ги видяхме! Деца и възрастни със зашити кореми! В Турция са ги изкормили, взели са им органите, а после контрабандистите са ги изхвърлили в неутрални води с надеждата рибите и солта да прикрият мръсната им работа!“, продължава репортажът на Асланова.

Рибарите разказали, че всеки ден на острова идвали хиляди бежанци. Част от тях били ранени и болни. На острова не били подготвени за такъв прилив на хора. Властите едва успявали да се погрижат за живите. Жегата била страшна. Телата на мъртвите се разлагали. Нямало време за никакви експертизи – по-бързо в земята и край! Миналия декември турските власти арестували гражданин на Израел (родом от Украйна) Борис Уокър (с истинска фамилия Волфман), който купувал органи от сирийските бежанци. Органите се взимали в частни клиники в Турция.

Оказало се, че Интерпол отдавна издирва Волфман не само за търговия с органи, но и за организиране на нелегални трансплантации в Косово, Азербайджан и Шри Ланка. Този нелегален бизнес му донасял доход от 70 000 до 100 000 евро за орган.

Дария Асланова припомня, че за търговията с органи при възрастните има информация, но когато става дума за деца, се мълчи. А детските органи са най-скъпи. Тя цитира гръцкия лекар Димитрис Ксенакис, който казва: „Нелегалната търговия с органи е затворен кръг. Всички са заинтересовани да мълчат. Убитият донор нищо не може да каже. Лекарите убийци също мълчат, както и посредниците.“

Последвайте канала на

Novini.bg
16057 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Аушвиц

2016.06.20 | 11:09

3
Мръсния шибан еврейн е навсякъде където има зло!

2016.06.20 | 11:09

4
Те, евреите, дори и Божия Син прорадоха и разпнаха, какво остава за никому неизвестните и ненужни "бежанци"!
турските

2016.06.20 | 11:09

2
болници затова ли цъфнаха тук?

2016.06.16 | 13:33

1
a nas kato glupatsi da gi hranim i obli4ame

Добави коментар

Водещи новини