Латвийският здравен министър хвърли оставка след обвинения в злоупотреба с власт

  • 10 юни 2016 16:47

  • 2111
  • 1
Латвийският здравен министър хвърли оставка след обвинения в злоупотреба с власт
© gettyimages (архив)

Министърът на здравеопазването на Латвия Гунтис Белевич връчи оставката си на премиера Марис Кучинскис, след като бе обвинен, че се възползвал от служебното си положение, за да получи медицински грижи без да чака ред, предаде ТАСС.

Министър-председателят заяви пред журналисти, че е приел оставката. "Моето основание е, че той излъга и вчера вечерта ми призна това. Ако си замесен в нещо, трябва да проявиш мъжество и да си признаеш", каза Кучинскис. Тази седмица в. "Латвияс авизе" съобщи че здравният министър е претърпял лека хирургическа операция в Латвийския онкологичен център без да чака ред. В отговор министърът заяви, че това е клевета.

"Това е клевета срещу мен въз основа на анонимно писмо по имейл. За последните 25 години съм използвал финансирани от държавата здравни услуги само веднъж - през 2004 година. Съгласно закона за правата на пациентите други коментари за състоянието на здравето си няма да направя", каза Белевич. Според твърденията му той бил опериран в частна клиника, а не в онкологичния център. Като доказателство Белевич показа на журналистите копия от две разписки за получени платени медицински услуги.

Днес министърът призна, че е ползвал медицински услуги безплатно и без ред. Той се извини на пациентите, медиците и всеки, у когото поведението му е предизвикало недоверие към държавата.

Последвайте канала на

БТА
2111 1

Коментари 1

Добави коментар
здравноосигурен

2016.06.12 | 13:30

1
А нашият къде дреме?

Добави коментар

Водещи новини