Страните членки на ЕС не могат да затварят чужденци за незаконно влизане

  • 07 юни 2016 14:12

  • 1536
  • 2
Страните членки на ЕС не могат да затварят чужденци за незаконно влизане
©

Страните членки на ЕС не могат да затварят чужденци само заради това, че са влезли незаконно в страната. Това постанови Европейският съд по случай на жена от Гана, която е задържана на територията на Франция, съобщава ДПА.

Случаят е внесен в съда преди да се разрази мигрантската криза през 2015 година, но може да има тежест върху решения, взети в отговор на високия брой на новопристигнали, посочва агенцията.

През март 2013 година Селина Афум от Гана е спряна от френската полиция във влак в Евротунела, пътуващ от белгийския град Гент за Лондон. Афум е представила паспорт с друго име и снимка. Тя е задържана за незаконно влизане във Франция. Но ганайката се обърнала към съда. В последствие френски съд се обърнал към Европейския съд за съвет относно законното й задържане. Европейските съдии в Люксембург отсъдили, че задържането на гражданин, който не е член на ЕС за незаконно влизане нарушава законите на съюза и подкопава тяхната ефективност, тъй като това забавя процедурите по връщането на задържания в родната му страна или в страната, през която е преминал транзитно.

Съдът добавя, че правилата на ЕС позволяват задържане само ако чужденците останат в страната, въпреки че са били обект на процедура по екстрадиране; ако има риск процедурата да бъде „компрометирана”; ако са нарушили забраната за повторно влизане в страната членка или ако са извършили други престъпления.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1536 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.08 | 09:22

2
Кой предаде Европа ?! Кой иска да я обезличи и унищожи???!!!

2016.06.08 | 09:22

1
Страните членки на ЕС какво ли могат, само олигофренски неща могат, човешки неща не могат, не ги разбират просто...

Добави коментар

Водещи новини