ЕК подготвя нов голям план за борба с бежанската криза

  • 07 юни 2016 12:08

  • 3991
  • 4
ЕК подготвя нов голям план за борба с бежанската криза
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия възнамерява да предложи споразумения за партньорство за справяне с незаконната миграция на страни от Африка и Близкия изток, заяви европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от германския в. "Велт".

Аврамопулос каза, че предвижданите споразумения се отнасят за държави, които са източник на бежанци или транзитни страни. По думите му става дума за Йордания, Ливан, Тунис, Нигер, Мали, Етиопия, Сенегал, Нигерия и Либия.

"Целта е да се противодейства на причините за бягството и да се намали нередовната миграция към Европа. Идеята се основава на опита, който добихме напоследък със споразумението между Европейския съюз и Турция. Това обаче няма да бъде просто копие. Не може да бъдат определени едни и същи мерки за всички държави. По-скоро искаме мерки, съобразени за всяка отделна страна", каза той в интервю за "Велт", цитирано от БТА.

"Ние искаме да сключим различно споразумение с всяка от тези девет държави. Искаме да ги убедим да приемат обратно незаконните мигранти. Освен това искаме тези страни да предприемат последователни действия срещу контрабандистите на хора и ефективно да защитават своите граници", заяви еврокомисарят.

Аврамопулос каза, че в краткосрочен план за финансиране на партньорствата за противодействие на незаконната миграция може да бъдат отпуснати 8 милиарда евро за периода 2016-2020 г.

За дългосрочна борба с причините за миграцията ЕК смята да представи през есента всеобхватен инвестиционен план, който да включва държавни и частни инвестиции и може да достигне стойност до 31 милиарда евро. Ако в това се включат страните от ЕС и други партньори, в крайна сметка инвестициите може да стигнат до 62 милиарда евро, заяви еврокомисарят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3991 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.06.28 | 01:28

4
Калабалък,цигани,Роми

2016.06.28 | 01:28

2
СТИГА С ТЕЗИ БЕЖАНЦИ-СЕГА ЩЕ СЕ СПОНСОРИРАТ АФРИКАНЦИТЕ.А БЬЛГАРИЯ КОЙ ЩЕ Я СПОНСОРИРА-ЗАЩОТО БЬЛГАРСКИЯ НАРОД Е НА РЬБА НА МИЗЕРИЯТА-СМЬРТ НА ЕВОПЕЙСКИЯ СЬЮЗ-СМЬРТ НА МЕРКЕЛ

2016.06.28 | 01:28

3
Когато българите напуснат и останат само управляващите айде кажими кого ще управляват. Тогава ще има и план. Българина няма да получи НИЩО докато си трае.
бобо

2016.06.11 | 04:58

1
Големият план е, подмиване и забелване на белото дупе!!!

Добави коментар

Водещи новини