Български граждани са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС

  • 19 май 2016 14:16

  • 1962
  • 0
Български граждани са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС
© Getty Images/Guliver

Граждани на България, Унгария, Холандия, Полша и Румъния са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС. Това се посочва в първия досега доклад в тази област, представен днес от Европейската комисия.

За периода 2013-2014 година 15 846 души са били регистрирани като жертви на трафик на хора в ЕС. Действителният брой на жертвите вероятно е значително по-голям, отбелязва комисията. Докладът показва, че трафикът, свързан с проституция, остава най-широко разпространената форма (67 на сто от отчетените жертви), следван от трафика с цел трудова експлоатация (21 на сто от потърпевшите). Над три четвърти от отчетените жертви са жени, а поне 15 на сто - деца, пише БТА.

Значително се повишава броят на децата, жертви на трафиканти на хора. Расте и броят на жертвите с увреждания и на потърпевшите роми. Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос коментира, че от морална и от правна гледна точка е недопустимо и непростимо през 21-и век в ЕС да се продават, купуват и експлоатират хора.

До края на годината се очаква комисията да представи нова стратегия за борба с трафика на хора. Закрилата на децата по миграционните пътища е първостепенна задача, отбелязва ЕК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1962 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини