Вероятният бъдещ премиер на Белгия учи холандски

  • 28 ноември 2011 15:08

  • 714
  • 0
Вероятният бъдещ премиер на Белгия учи холандски
©

Вероятният бъдещ премиер на Белгия Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е, председател на партията на социалистите франкофони, от няколко месеца взима уроци по холандски, съобщи медийната група Ер Те Ел.


Това се налага, тъй като Ди Рупо все още чете трудно на този език, а политическите наблюдатели очакват той да има сериозни затруднения, ако бъде утвърден за министър-председател и се наложи да прави спонтанни изказвания пред медиите и в Камарата на Федералния парламент на този език. Макар в Белгия изучаването на холандски и на френски език да се осъществява паралелно в училище, всеизвестен факт е, че френскоговорящото население трудно се справя с речта на своите сънародници от северния регион Фландрия.

Според проучване на нагласите, извършено от цитираната медия, над половината от белгийците очакват Ди Рупо да оглави следващото федерално правителство. Колкото до очакванията на политиците, те изразиха готовност съставът на правителството да бъде утвърден "до около седмица". Много е възможно повечето от министрите на и.д. премиера Ив Льотерм да останат и в следващия кабинет, макар засега да не е ясно дали ще оглавят същите ресори.

Преговорите на шестте партии, които изглежда ще съставят бъдещата коалиция, продължават този следобед с въпросите за имиграцията, политиката на убежище, социалната политика и равенството. Институционалната реформа е една от последните теми, по която се очаква постигането на съгласие. Едва след това Ди Рупо трябва да изготви списък на правителството, което по конституция се състои от най-много 14 министри, а след това да го предложи за одобрение от парламента. Очаква се всичко това да приключи в началото на следващата седмица, близо 550 дни след последните избори в Белгия на 13 юни 2010 г.

Последвайте канала на

БТА
714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини