Будапеща и Варшава обидени на Бил Клинтън

  • 17 май 2016 21:39

  • 2602
  • 4
Будапеща и Варшава обидени на Бил Клинтън
© Getty Images/Guliver

Високопоставени представители на Унгария и Полша разкритикуваха днес като неприемливо и нечестно твърдението на Бил Клинтън, че техните страни се стремят към "авторитарна диктатура", предаде Асошиейтед прес.

В реч миналата седмица на предизборен митинг в Ню Джърси в подкрепа на съпругата си Хилари бившият американски президент каза, че Унгария и Полша нямаше да са свободни, ако не бяха Съединените щати. И сега тези страни решиха, че демокрацията е прекалено голям проблем и искат ръководство от типа на Путин - авторитарна диктатура и чужденците да бъдат държани настрана, каза експрезидентът на САЩ.

"Никой, дори Бил Клинтън, не бива да си позволява да обижда унгарския народ по този начин", заяви днес министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто. Той добави, че унгарците са избрали своето правителство с демократичен вот. "Бил Клинтън може да не харесва това решение на унгарския народ, но това не му дава основание да го обижда", подчерта Сиярто.

Варшава също отхвърли думите на Клинтън, но направи опит да ги вкара в контекста на цялото му изявление. "Мнението на президента Бил Клинтън е несправедливо", написа в имейл до АП Рафал Собчак, говорител на полското външно министерство. "Ние разбираме обаче, че то е изразено в контекста на вътрешна предизборна кампания в САЩ", отбеляза Собчак. Той изтъкна, че това не е официална позиция на администрацията във Вашингтон.

АП припомни, че унгарският премиер Виктор Орбан и преди е бил критикуван от Хилари и Бил Клинтън, а ЕС е обвинявал новото консервативно правителство в Полша, че подкопава демокрацията и върховенството на закона, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2602 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Билето

2016.06.08 | 08:53

4
Бойко,кво да кажа като не знам къде е ...
Бойко

2016.06.07 | 20:29

3
Биле, кажи за България.

2016.06.07 | 08:06

1
САМО ОРБАН СИДЕРОВ ! Клинтън е увреден ! Баба Хилари го била по главата !

2016.06.07 | 08:06

2
извинявай много, но Сидеров няма нищо общо с Орбан. Виждал съм как тълкува законите както му е угодно и пази боже да дойде на власт.

Добави коментар

Водещи новини