Бивши лидери на НАТО: Брекзитът ще е добре дошъл за враговете на Запада

  • 10 май 2016 07:24

  • 2665
  • 3
Бивши лидери на НАТО: Брекзитът ще е добре дошъл за враговете на Запада
© gettyimages (архив)

Излизане на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит) ще е добре дошло за враговете на Запада, предупредиха петима бивши генерални секретари на НАТО в писмо до британския вестник "Телеграф". Те смятат, че ще е много тревожно, ако британците гласуват за напускане на ЕС.

Подписалите писмото са петима бивши шефове на НАТО от 1984 до 2014 г. - лорд Питър Карингтън, Хавиер Солана, лорд Джордж Робъртсън, Яп де Хоп Схефер и Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във. Те заявяват, че Великобритания е ключов партньор в НАТО и че общата работа на НАТО и ЕС е фактор за стабилност в света. "Като бивши генерални секретари на НАТО ние следим внимателно и с растяща тревога дебатите за ЕС във Великобритания. Поради диапазона и размерите на предизвикателствата към мира и сигурността, пред които колективно сме изправени, евроатлантическата общност се нуждае от действено и ангажирано Обединено кралство", гласи писмото.

"Във време на глобална нестабилност и когато НАТО се опитва да засили ролята си в Източна Европа, ще е много тревожно, ако Великобритания прекрати членството си в Европейския съюз". Авторите напомнят, че Великобритания изигра решаваща роля в Европейския съюз за налагането на санкции на Русия и Иран и продължават: "Решението ще вземе британският народ, но Брексит несъмнено ще доведе до отслабване на влиянието на Великобритания, ще подкопае НАТО и ще е добре дошло за враговете на Запада точно когато ние трябва да сме изправени рамо до рамо в евроатлантическата общност срещу общите заплахи, включително онези, които са пред прага ни".

Лорд Карингтън е служил във Втората световна война и е награден с Военен кръст. Той е единственият жив член на правителството на Уинстън Чърчил от 1951 до 1955 г. и е работил също в правителствата на Харълд Макмилън и Алек Дъглас-Хоум. Хавиер Солана е бивш външен министър на Испания. Лорд Джордж Робъртсън бе министър на отбраната в правителството на Тони Блеър. Яп де Хоп Схефер е бивш външен министър на Холандия. Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във е бивш министър-председател на Дания.

Сегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази мнение, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз, напомня "Телеграф". "Мога да кажа какво е важно за НАТО. Силна Великобритания в Европа е полезна за нашата сигурност, тя е полезна за НАТО и аз приветстват това. За нашата сигурност и за НАТО е лошо, ако Европа е фрагментирана", заяви Столтенберг.

Последвайте канала на

БТА
2665 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
123

2016.05.27 | 11:27

3
накрая путин ще ви го набие на всички геьове и до там

2016.05.10 | 15:24

2
Дърти педали къде ги търсите тия врагове? Те вече са при вас ..ид.. само чакат удобен момент да ви го турнат..

2016.05.10 | 13:48

1
какво общо имат генерални секретари с брегзитът и за какви врагове пак говорят,тия хора са побъркани

Добави коментар

Водещи новини