Ахмед Давутоглу: ЕС има две възможности за развитие

  • 25 ноември 2011 14:57

  • 1301
  • 0
Ахмед Давутоглу: ЕС има две възможности за развитие
©

В условията на финансовата криза пред Европейския съюз има две възможности за развитие - засилване на влиянието му или маргинализация, заяви турският външен министър Ахмет Давотоглу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той посочи това в изказване на откриването на осмия турско-италиански министерски форум в Истанбул. За нас е много важно ЕС колкото се може по-рано да преодолее кризисните явления, да води динамична политика и да има конкурентноспособна икономика, посочи Давотоглу. По думите му пред ЕС има две възможности, едната от които трябва да изберат европейските лидер. Първата - да се постигне създаване на конкурентноспособна икономическа и на продуктивна културна инфраструктура, което ще позволи на организацията да продължи да влияе в световен мащаб, каза Давутоглу. Изборът на втората възможност ще се падне, в случай че европейските лидери не успеят или не пожелаят спешно да решат съществуващите проблеми.
Тогава ролята на Европа в световната политика ще стане по-маргинална, което ще отслаби нашия континент като цяло, заяви турският външен министър. Той подчерта, че членството на Турция в ЕС има ключова роля. В случай на присъединяване на Турция към ЕС ще бъде засилена първата, посочена от мен, стратегия за развитие на организацията, каза Давутоглу. Той припомни, че в процеса на преговори сега съществуват проблеми, за които Турция няма вина.
Всички наши ведомства проявиха силна политическа воля, но за съжаление в Европа липсва стратегическо разбиране на ситуацията,
посочи турският външен министър. Кипърският проблем се явява основна пречка по пътя на евроинтеграция на Анкара, но според Давутоглу, акцентирането на вниманието върху тази тема говори за предубедено отношение на ЕС към Турция.

Последвайте канала на

БТА
1301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини