До 20 г. за шпионаж предвиждат поправки в латвийския НК

  • 27 април 2016 16:12

  • 1799
  • 2
До 20 г. за шпионаж предвиждат поправки в латвийския НК
© gettyimages (архив)

До 20 години в затвора може да лежат осъдените за шпионаж в Латвия, предаде РИА Новости.

Президентът на балтийската държава Раймонд Вейонис подписа днес поправките в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат по-сурови присъди за дейности, заплашващи независимостта, териториалната цялост на страната, както и насилствена промяна на държавното устройство, така и предаване на информация, представляваща държавна тайна, на други държави и/или чуждестранни организации.

Предвижда се шпионите да бъдат лишавани от свобода за срок от пет до 20 години. За участие в група с цел промяна на държавното устройство по насилствен начин се въвежда затвор между 5 и 15 година. За агитация към преврат или други действия, заплашващи целостта и суверенитета на Латвия, се предвижда лишаване от свобода в срок до пет години.

Много латвийци обаче критикуват реформите. Те смятат, че поправките в НК противоречат на свободата на словото, гарантирана от Конституцията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1799 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.05.25 | 23:57

2
явно някакъв зъл вирус е плъзнал по света ,изпивайки мозъците на ;властниците;
анонимен

2016.05.25 | 23:56

1
само така откъде накъде по цял свят ще знаят колко харчи премиер президент роднини ааа откъде накъде то сие държавна таина маина.щом е държавна работа всички трябва да знаят какво къде и как.останалото е тоталитаризъм казваш му на тоя които одобрява закона ДАСИ ХОДИ С ДОБРО

Добави коментар

Водещи новини