Холандското "не" отекна в Европа

  • 08 април 2016 08:59

  • 3047
  • 4
Холандското "не" отекна в Европа
© gettyimages (архив)

Холандският отрицателен вот отекна из цяла Европа, пише "Уолстрийт джърнъл".

Изданието отбелязва, че холандското "не" на ратифицирането на споразумението за политическо и икономическо асоцииране с Украйна може да се отрази на целия Европейски съюз, макар че е малко вероятно да провали самото споразумение. Категоричната победа на лагера, противопоставящ се на ратифицирането на документа, е удар по увереността на 28-членния блок, който и без това е затормозен от кризи в политиката, икономиката и сигурността и може да попречи на усилията му да преориентира бившата съветска република към Запада, коментира "Уолстрийт джърнъл".

"Гардиън" пише, че при холандския референдум са излезли да гласуват евроскептиците, докато проевропейски настроените избиратели са си останали у дома. Изданието отбелязва също, че референдумът е бил само претекст за евроскептиците, които са предизвикали плебисцита, без реално да ги интересува особено резултата. Но отрицателният вот е вреден за отношенията между ЕС и опустошения му от войната източен съсед и макар споразумението за асоцииране да е в сила частично и да е ратифицирано от 27 от 28-те членки, окончателната развръзка сега виси във въздуха, коментира "Гардиън". Резултатът е безспорен удар за ЕС и още веднъж показва сериозни признаци на разочарование от европейския проект в страна, която е сред шестте съоснователки на съюза, пише още изданието.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че цялостното предоговаряне на споразумението, което вече е влязло в сила частично, изглежда напълно изключено като вариант. Вероятно сега ще последва реторична акробатика. Например би могло да бъде записано изрично в някаква декларация или протокол с обвързващ характер, че споразумението не представлява крачка към по-бъдещо еврочленство на Украйна. Подобна заявка обаче не е необходима, тъй като и без това евентуалното присъединяване ще изисква всички страни да дадат гласа си за него, а от Лисабон до Хелзинки едва ли някой си пожелава Украйна в ЕС, допълва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Отхвърлянето от холандците на споразумението може да се окаже предвестник, пише "Вашингтон пост". Вестникът посочва, че в по-широк смисъл референдумът в кралството е бил първият популистки плебисцит през сезон, в който ще бъдат поставени на изпитание отношенията между Брюксел и подчинените му столици, както никога досега. Изданието цитира защитници на ЕС, които изразяват безпокойство, че резултатът от Холандия ще създаде впечатлението, че Европа обръща гръб на постреволюционна Украйна, която все още е свързана със съветското си минало.

"Файненшъл таймс" пише, че референдумът е удар по надеждите за разширяване на ЕС, както и че е сигнал за засилване на изолационизма и отхвърляне на имиграцията.

"Гардиън" отбелязва също, че резултатът крие някои обезпокоителни поуки за поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС. Вестникът обаче допълва, че референдумът не е някаква съкрушителна победа за евроскептиците и че не е задължително да се отрази на кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, тъй като между референдумите в двете кралства има разлика.

"Уолстрийт джърнъл" на свой ред отбелязва, че резултатът ще засили позициите на привържениците на излизането на Лондон от съюза.

Последвайте канала на

БТА
3047 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.04.11 | 17:48

4
Европа им го вкара на укро-фашагите за пореден път :0

2016.04.11 | 17:48

3
IGRATA IM RAZKAZAHA NA UKRAINCITE, KATO I NA NAS. TOVA SA NOVITE PRIJATELI! DDOKATO NE IZORAT STRANATA I NE OKRADAT VSICHKO, POSLE ZAROBVAT NARODITE - E TVA E BYDESTETO ....!

2016.04.11 | 17:48

2
Гласуваха не евроскептиците а хората които все още могат да мислят самостоятелно ! На другите им беше казано да си стоят у дома !

2016.04.11 | 17:47

1
Уолстриит джърнъл да каже от къде дойдоха тези проблеми на Европа....от тях,от САЩ.Все се месят където не им е работата а Арабската Пролет разказа играта на Е.С.Това е истината.Съюза няма да има такива проблеми и с Русия ако не е намесата на Миротворците от САЩ.

Добави коментар

Водещи новини