Атина е предложилa нови данъчни мерки на кредиторите

  • 06 април 2016 14:58

  • 735
  • 0
Атина е предложилa нови данъчни мерки на кредиторите
© Getty Images/Guliver

Десет нови данъчни мерки и само две мерки за орязване на бюджетните разходи е предложило гръцкото правителство на кредиторите на водените в момента с тях преговори в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Става дума за мерки на стойност 5,4 млрд. евро, които правителството предлага да реализира, за да запуши дупката в бюджета.
Медиите определят мерките като данъчен ураган за домакинствата и бизнеса, тъй като те предвиждат повишаване на косвените данъци и по-специално на данъците върху течните горива /безоловния бензин, дизела и природния газ/.

От предложените промени в облагането на доходите правителството в Атина се надява да осигури 1,8 млрд. евро, а от мерките, свързани с пенсионната реформа, то също очаква в хазната да влязат още 1,8 млрд. евро.

Списъкът от мерки включва също "замразяване" на назначенията в държавния сектор и въвеждане на различни такси, в това число и за хазартните игри.

Икономическият екип на правителството в Атина е предложил на кредиторите и съкращения на държавните разходи и по-конкретно намаляване на разходите за отбрана със 100 млн. евро вместо с 500 млн. евро, както е заложено в бюджета, като правителството се мотивира с факта, че в момента въоръжените сили на страната са силно ангажирани с бежанската криза.

Предлага се още да бъдат намалени и назначеният в държавния сектор по схемата "едно назначение срещу петима напуснали", като целта е да бъдат орязани разходите за заплати.

Кредиторите обаче продължават да настояват Гърция да намали с 300 милиона евро разходите си за отбрана.

Последвайте канала на

Калина Христова
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини