Австрия праща войска по границата с Италия, мисли и за България

  • 02 април 2016 19:56

  • 3714
  • 5
Австрия праща войска по границата с Италия, мисли и за България
©

Австрия планира да разположи военнослужещи по границата с Италия при Бренер, за да възпре очакваното увеличаване на мигрантите, опитващи се да стигнат до Северна Европа. Това заяви в интервю за днешния брой на германския в. "Велт" австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Австрия и преди е обявявала, че се готви да въведе по-строг контрол, ако се наложи. Думите, които използва министърът, вече изглежда засилват дискурса, отбелязва Ройтерс.

"Тъй като външните граници на ЕС в момента все още не са защитени ефективно, Австрия скоро ще засили строгия граничен контрол. Това означава масиран граничен контрол на (контролно-пропускателния пункт) Бренер и то с войници", посочва Доскоцил пред всекидневника.

Военните могат да подпомогнат защитата на границата, както и да съдействат при регистрацията на мигрантите, да подкрепят хуманитарните усилия и да асистират при депортациите, казва министърът. Негов говорител не бе открит за коментар, отбелязва Ройтерс.

Доскоцил също така повтори призива си за гражданско-военна мисия на ЕС в подкрепа на европейската гранична служба Фронтекс, където е необходимо. Той добави, че това може да бъде в Гърция, България или Италия.

Предвид това, че основният маршрут на мигрантите през Балканите и Австрия до голяма степен е затворен, най-вече заради австрийските ограничения по границите, Виена се опасява, че ще се появят нови трасета през България или Албания с възобновяване на средиземноморското преминаване от Либия към Италия, посочва Ройтерс.

В понеделник влиза в сила споразумението между ЕС и Турция, целящо да спре мигрантския поток към Европа в замяна на политическа и финансова подкрепа за Анкара, която да блокира основния маршрут. По него миналата година милиони мигранти преминаха Егейско море и влязоха в Гърция.

"Очакваме активно използване на централния средиземноморски маршрут през идните седмици", предупреждава австрийският министър.

"Само миналата седмица 5000 бежанци дойдоха през централния средиземноморски маршрут. Когато времето се оправи, тези цифри рязко ще се увеличат", допълва той.

Австрийската армия вече помага на полицията в справянето с мигрантите по границите.

Последвайте канала на

БТА
3714 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.06.01 | 21:17

5
Почва се! Ще построим четвъртия райх с нашите стари бойни другари австрийци и немци!

2016.05.22 | 21:25

4
Bravo na AVSTRIA !!!!!!!

2016.05.22 | 21:24

3
Единствено Австрия като отговорна държава мисли и за външните граници , не само за собствените и е готова да участва в опазването им .

2016.04.24 | 12:01

2
Глупостта е състояние на духът.Някоѝ хора имат в повече дух. Резултат от този дух е и "ревът",че Австрия би могло да вземе участие в колективното усилване на външните граници на ЕС.Серсемите в България скоро няма да свършат.
ВАЖНО.

2016.04.23 | 22:04

1
АБЕ КЪДЕЕ ОНЯ СМРАД ОТ ЕЛЕНИТЕ..........

Добави коментар

Водещи новини