Застреляха агент по сигурността на белгийска АЕЦ

  • 26 март 2016 15:33

  • 4132
  • 3
Застреляха агент по сигурността на белгийска АЕЦ
© Getty Images/Guliver

Агент на службата за сигурност при белгийската АЕЦ "Тианж" е убит в град Шарлероа, а пропускът му е похитен, съобщи ТАСС, цитирайки вестник "Дерниер йор", който от своя страна се позовава на източници в местната полиция. Същият вестник по-рано писа, че тази атомна електроцентрала е била главна цел на атентатите на брюкселската терористична група.

"Сътрудникът на службата за сигурност на АЕЦ е бил убит още в четвъртък вечерта, докато се разхождал с кучето си. Това престъпление остана напълно незабелязано от медиите, обаче днес източници в местната полиция потвърдиха, че неговият пропуск, даващ достъп до електроцентралата, е бил похитен", съобщи вестникът.

Друг вестник, издаван в Шарлероа, съобщи днес, че в полицейската сводка убийството е записано като "опит за грабеж".

В деня на убийството на този човек - 24 март - телевизионният канал Ре Те Бе Еф (RTBF) съобщи, че властите са иззели пропуските на 11 служители на централата. Това е станало на няколко етапа в течение на последната седмица - тоест след ареста в Брюксел на главния заподозрян на парижките атентати - Салах Абдеслам - член на същата групировка, извършила взривовете на 22 март на летището и в метрото на Брюксел.

Още преди това "Дерниер йор" писа, че брюкселските терористи имали намерение да извършат диверсии на белгийските АЕЦ, но били принудени да сменят целите си и да извършат взривове на транспортни обекти, тъй като били притиснати от полицията след засилените хайки и арести на част от групата в Брюксел.

Вестникът напомня, че в хода на разследването е установено, че брюкселските камикадзета - братята Бакрауи, самовзривили се в метрото и на летището, дълго време са следели активно директора на белгийската програма за ядрени изследвания, инсталирали са скрита камера пред дома му, изучавайки и заснемайки подходите към дома му и основните маршрути на ядрения експерт.

Припомня се също така, че през 2014 г. във втората белгийска АЕЦ "Дул" в северна Белгия е била извършена диверсия, виновникът за която още не е установен. В процеса на разследването обаче било изяснено, че бивш техник на тази станция е сред воюващите в Сирия белгийски ислямисти.

Разследващите убийството на служител по сигурността в ядрен обект, разположен във Фроашапел (Южна Белгия), станало в четвъртък вечерта, отхвърлят версията за връзка на случая с тероризма. Това заяви днес белгийското правосъдие, предаде Франс прес.

Терористичната следа в делото за убийството на гарда е категорично отхвърлена, информира днес агенция БЕЛГА, като се позова на прокуратурата в Шарлероа. В работата на следствието не участва съдия-следовател по дела, свързани с тероризма.

Охранителят е бил прострелян неколкократно с огнестрелно оръжие в жилището си, както и неговото куче, уточняват от прокуратурата. Мотивите за убийството още не се знаят, но разследващите са склонни да смятат, че става дума за нещастен случай при обир или за престъпление по лични причини. Прокуратурата опроверга съобщенията, че е откраднат пропускът на служителя, осигуряващ достъп до АЕЦ, добавя АФП.

На 5 август 2014 г. четвърти енергоблок на АЕЦ "Дул" бе спрян извънредно заради излизането от строя на парната турбина. Следствието установи, че инцидентът е резултат от "осъзнати преднамерени действия", т.е. от диверсия. Неизвестният и до днес престъпник излял от системата на парната турбина 65 хиляди литра масло в аварийния резервоар, което довело до прегряване на турбината и излизането й от строя. Следователите веднага изключили небрежност, защото системата за изхвърляне на маслото (предвидена в случай на пожар) била активирана ръчно с изключване на защитата от случаен пуск. Освен това, както станало ясно по-късно, именно пултът за управление на тази система се намирал извън обсега на камерите за видеонаблюдение от системата за вътрешна сигурност на АЕЦ.

Още на 7 октомври 2014 г. в белгийските медии се появи информация, че сред воюващите в Сирия белгийски ислямисти е открит бивш техник, работил в една от белгийските АЕЦ. 26-годишният Илиас Бугхалаб до самото си заминаване за Сирия през ноември 2012 г. е работел в АЕЦ "Дул". Самият той, естествено, не е могъл да извърши диверсията, защото към онзи момент не е работел в централата и вече е бил в Сирия. Но този факт потвърдил наличието на възможна връзка между АЕЦ и ислямския екстремизъм в Белгия, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4132 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.27 | 20:18

3
Tom Clancy ряпа да яде! Такива холивудски сценарии за оправдание на геополитическите интереси на Америка и Турция до сега няма бяха писани.......

2016.03.27 | 20:18

2
Всичко това е дело на цру и мосад взети заедно.

2016.03.27 | 18:55

1
Атомна

Добави коментар

Водещи новини