Европейските лидери осъдиха атентатите в сърцето на Европа (видео)

  • 22 март 2016 14:35

  • 2455
  • 4
Европейските лидери осъдиха атентатите в сърцето на Европа (видео)
© Getty Images/Guliver

Днес е тъжен ден за Европа. Това каза заяви в Аман Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини по повод терористичните атаки в Брюксел. Те бяха извършени на летище и в метрото, като взеха най-малко 28 жертви, предаде Франс прес.

"Това е много тъжен ден за Европа. Европа и столицата й изпитват същата болка, която този регион е преживял и продължава да преживява всеки ден", каза видимо развълнуваната Могерини, застанала до йорданския външен министър Насер Джуде. "Ние сме съпричастни не само със страданието на жертвите, но и в реакцията на тези деяния и общата превенция срещу радикализацията и насилието", каза Могерини, преди да избухне в сълзи. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази ужаса си от "терористичните атентати", на летището и в метростанция в Брюксел, предаде Франс прес. "Тези нападения бележат ново равнище на мерзост на терористите в служба на омразата и насилието", се казва в изявление на Туск.

Едно от нападенията бе в метростанция Малбек, на няколкостотин метра от сградите на институциите на ЕС в Брюксел. Франция призова да се засили борбата с тероризма на европейско ниво Франция призовава да се засили борбата с тероризма на европейско ниво, заяви вътрешният министър Бернар Казньов, който обяви, че в страната ще бъдат разположени допълнително 1600 полицаи и жандармеристи след "тежките атентати" в Брюксел.

"Ние сме във война и в такава война е нужно да сме мобилизирани във всеки един момент", заяви премиерът Манюел Валс след свиканото от президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 извънредно заседание на френския Съвет за сигурност. Той подчерта, че в последните няколко месеца цяла Европа е била подложена на военни действия, предаде Асошиейтед прес.

Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 определи нападенията в Брюксел като удар по цяла Европа, предаде Франс прес. "Брюксел беше мишената днес, но чрез него беше ударена цяла Европа", каза той. 

"Европа трябва да вземе необходимите мерки предвид сериозността на заплахата", добави Оланд и припомни, че самата Франция е била атакуваната миналата година през януари и ноември. "Изправени сме пред глобална заплаха. Войната срещу тероризма трябва да се води в цяла Европа", допълни френският президент.

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен осъди в Туитър "отблъскващото нападение". "Мислите ми са с жертвите и семействата им. Стоим редом с Белгия", добави той.

Австрийският външен министър е шокиран от терористичния акт Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви, че е шокиран от терористичните актове на летището в Брюксел и в самия град. Той поднесе съболезнованията си на роднините на загиналите в резултат на взривовете, предаде БТА. Австрийското външно министерство обяви също, че за австрийските граждани на територията на Брюксел вече е открита специална гореща линия.

Външният министър на Испания обвини за взривовете "Ислямска държава". "Зад взривовете на летището в Брюксел стоят терористите от групировката "Ислямска държава", заяви външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2455 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.25 | 01:34

4
Бравоооооооо.......

2016.03.25 | 01:34

3
te tia sa vsizkite za razstrel -gadove

2016.03.25 | 01:34

2
Спрете наплива на мигранти! Затворете всички граници! Стрелба на месо при всеки нарушител, ако не се подчини на заповед! И спрете да говорите глупости! Нищо няма да направите с европедерастки приказки. Действието му е майката! Никаква толерастия!
Наблюдател

2016.03.25 | 01:34

1
Тези просто не знаят на кой свят живеят!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини