Белгия официално обвини терорист №1 на Европа - Салах Абдеслам

  • 19 март 2016 17:01

  • 2932
  • 1
Белгия официално обвини терорист №1 на Европа - Салах Абдеслам
© Getty Images/Guliver

Белгийските власти са повдигнали обвинения на считания за организатор на парижките атентати Салах Абдеслам, съобщи адвокатът му, цитиран от „Франс прес”. Той ще отговаря за убийства по терористични подбуди и участие в терористична група.

Властите се надяват с помощта на заловения терорист да разберат повече за тайните структури на "Ислямска държава" в Европа. В ареста са и трима души, които са укривали терориста. Властите стигнаха до него, след като бяха открити отпечатъци в друго жилище в Брюксел, щурмувано от спецчастите.

При серия от нападения във френската столица вечерта на 13 ноември загинаха 130 души, а пострадаха стотици. Смята се, че Абдеслам е имал организационна роля при атентатите, като малко след извършването им е избягал обратно в Белгия. Брат му Брахим също участва в атаките - като терорист самоубиец. В продължение на месеци Абдеслам беше най-издирваният екстремист в Европа, за бъде задържан вчера след престрелка с полицията, при която беше ранен.

„Интерпол” официално предупреди европейските държави, че залавянето на терориста може да принуди неговите съратници да се опитат да напуснат континента – и това е добър момент чрез ефективна охрана на границите те да бъдат заловен, предаде БТА.

„Макар да е твърде рано да се предполага в каква посока ще тръгне разследването, всички свързани с Абдеслам ще се притеснят, че местоположението им може да бъде разкрито и ще се опитат да избягат, за да не бъдат заловени”, посочи генералният секретар на организацията Юрген Щок.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2932 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
посоката е вярна

2016.03.19 | 19:38

1
„Макар да е твърде рано да се предполага в каква посока ще тръгне разследванетo ,вече е ясно цру и мосад .

Добави коментар

Водещи новини