Ирландия отбеляза Деня на Свети Патрик с призив да не се забравя тежката участ на бежанците

  • 17 март 2016 19:33

  • 1096
  • 0
Ирландия отбеляза Деня на Свети Патрик с призив да не се забравя тежката участ на бежанците
© GettyImages/Gulliver

Ирландия отбеляза Деня на Свети Патрик с призив от политически и църковни лидери да се помнят страданията на светеца покровител на страната като изгнаник и да се покаже съчувствие към бежанците в Европа, съобщи БТА.

Главата на католическата църква в Ирландия архиепископ Еймън Мартин и президентът Майкъл Хигинс отправиха призив да не се забравя тежката участ на бежанците.

"Като ирландци не можем да мислим за Патрик - пленника, роба изгнаник, скиталеца, без да признаем огромните хуманитарни предизвикателства, пред които са изправени все повече хора в нашия свят, озовали се без дом и без официален статут. Това толкова шокиращо е илюстрирано от бежанската криза в Европа. Призовавам ви да се молите бежанците и за всички бездомни семейства", призова той.

Хигинс във видеопослание заяви, че ирландският народ е известен с привързаността си към човешките права, творческото въображение и, на глобално равнище, защитата на свободата срещу потисничеството. В този нов век ние, ирландците, имаме изключително ценен принос в глобалната борба с бедността, глада и климатичните промени. Помнейки нашата история и култура, ние можем да станем лидери и в намирането на хуманен отговор на сегашната бежанска криза, каза Хигинс.

Около 500 000 души се очаква да наблюдават празничния парад в Дъблин днес, предаде ДПА.

Последвайте канала на

1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини