ЕК: България има основания да постави искания по споразумението на ЕС с Турция

  • 14 март 2016 14:10

  • 1883
  • 0
ЕК: България има основания да постави искания по споразумението на ЕС с Турция
© Getty Images/Guliver

България има всички основания да постави своите искания по съдържанието на договаряното споразумение между ЕС и Турция, коментира днес говорител на Европейската комисия.

Бяхме уведомени за намерението на България, напълно основателно е страната да постави това искане и то да бъде обсъдено в Европейския съвет. Това заяви говорителят Маргаритис Скинас по повод писмото на премиера Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В писмото премиерът Борисов призова в споразумението с Анкара ЕС да предвиди защитата на всички външни граници с Турция. Според нашата страна въпросът за отпадането на визите за турските граждани не следва да бъде обвързван с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за обратно приемане на незаконно проникналите в Общността мигранти.

По-добре е да изчакаме заседанието да се състои, отколкото предварително да коментираме поставените искания, добави Скинас. По неговите думи засега не става дума за окончателно споразумение, а са очертани параметрите на бъдещо споразумение с Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи мандат и от него зависи да се премине от предварително към окончателно споразумение в края на тази седмица, допълни говорителят.

В отговор на въпрос дали това споразумение няма да предпостави масово отблъскване на мигранти, Скинас заяви, че засега е рано да се каже. За юристите на ЕК това предварително споразумение е законно, поясни той.

Скинас цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е морално и правно задължение на Европа да помогне на хора, бягащи от война. Правата на търсещите убежище ще бъдат защитени, посочи говорителят. По неговите думи ЕК търси подходящия момент, за да представи предложенията си за промяна на регламента Дъблин, според който мигрантите, навлезли в ЕС, трябва да бъдат върнати в държавата от Общността, през която се пресекли границата, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1883 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини