Новото правителство на Белгия без социалисти?

  • 21 ноември 2011 15:30

  • 992
  • 0
Новото правителство на Белгия без социалисти?
©


Председателят на националистите от Нов фламандски алианс Барт де Вевер разпространи изявление, че партията му е готова да състави спешно правителство, за да избави страната от настоящата политическа криза, предаде БТА.

Де Вевер мълчеше от лятото, след като председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо получи мандат за съставянето на следващия кабинет. Де Вевер взима думата на фона на новините от тази сутрин, че преговорите по съставянето на следващия федерален бюджет са блокирани, без да бъде насрочена нова среща на шестте преговарящи партии.

На последните избори Нов фламандски алианс спечели най-много гласове, а на второ място бе класирана партията на Ди Рупо. Де Вевер не участва досега в консултациите за следващото федерално правителство, което бе негов избор, след като бе поканен да се присъедини, но прецени да остане най-силната опозиционна партия в кралството.

Днес Де Вевер предлага спешно формиране на правителство заради социално-икономическата ситуация и коментира, че Белгия е пред заплахата да се превърне в страната в Европейския съюз с "най-голям фискален натиск". Той критикува предложенията на Ди Рупо за новия бюджет, като заявява, че проектът предвижда най-високите данъци в Общността, без да се съобразява с изискванията на ЕС за икономии. Според някои от местните медии настоящата обстановка отново напомня за възможността за нови избори, от които Нов
фламандски алианс би излязъл още по-силен.

Последвайте канала на

БТА
992 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини