Глобиха семейна двойка за трафик на мигранти

  • 11 март 2016 18:47

  • 1555
  • 2
Глобиха семейна двойка за трафик на мигранти
©

Изтъкната защитничка на правата на децата и писателка, осигурила транспорт на сирийско семейство до Дания, бе призната за виновна от датски съд по обвинение в трафик на хора, съобщи днес нейният адвокат, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Съдът в град Нюкьобинг постанови Лизбет Цорниг Андерсен и съпругът й Михаел Линдхолм да бъдат глобени по 22 250 датски крони (3300 долара) по силата на закон, който забранява транспортирането на хора без разрешително за пребиваване.

Цорниг Андерсен, бивш председател на датския национален съвет за децата, е превозила с автомобил шестчленно сирийско семейство от Германия до дома си Дания през септември м.г. След като гостите били почерпени с кафе и сладки, съпругът й Линдхолм изпратил сирийците на ж.п. гарата, за да отпътуват за Швеция, съобщиха датски медии.

"Това беше погрешно решение на съдията. Щом не е имало преминаване на пари от ръце в ръце, това не може да бъде смятано за нелегален трафик на мигранти", каза в телефонно интервю адвокатът Бьорн Елмквист. Той добави, че не е горд с родната си Дания, защото нейното законодателство е лошо. По думите му неговите клиенти имат срок от две седмици да обжалват присъдата.

"За мен да кача тези хора в колата си, беше като да взема хора на автостоп", защити се датската романистка и правозащитничка, цитирана от Франс прес.

В Дания 279 души са разследвани за сходния прояви, извършени между септември миналата година и февруари 2016 г., посочва Франс прес.

Последвайте канала на

Калина Христова
1555 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.15 | 11:28

2
Датското законодателство е лошо а Българското е прекрасно. Имаме и най-добрата правосъдна система. След като ченгетата хванат престъпниците, после ги пускат веднага за да има работа отново за ченгетата. Имаче трябва да си ходят в къщи понеже България е много кротка държава.

2016.03.13 | 03:59

1
ЧЕТЕТЕ БЕ ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА ДРАСКАТЕ АМА НЕ САМО НОВИНИ АМИ И СТРАНИЧНА ЛИТЕРАТУРА ПОЛИЦИЯТА ХВАЩА ПОРОРАТУРАТА ПУЩА ИЛИ ВКАРВА В ЗАТВОРА

Добави коментар

Водещи новини