ЕК: Затварянето на пътя на мигрантите през Западните Балкани е факт, а не намерение

  • 10 март 2016 14:10

  • 1906
  • 1
ЕК: Затварянето на пътя на мигрантите през Западните Балкани е факт, а не намерение
© Getty Images/Guliver

В заключенията на Европейския съвет, приети във вторник, се посочва, че пътят за мигрантите през Западните Балкани е затворен. С това се отбелязва факт, а не намерение, заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас.

Държавите в региона започват да прилагат Шенгенския кодекс, прекратиха препращането на мигранти. Важното е да намерим краткосрочна спешна подкрепа за струпалите се в Гърция мигранти, добави той.

Винаги се въздържаме да посочваме виновник за положението, до което се стигна, добави говорителят. По неговите думи в Гърция се наблюдава хуманитарна трагедия, а ЕК помага, финансира и подкрепя европейските екипи на място. Споделям нетърпението, че това се случва по-бавно от желаното, каза Скинас.

Надяваме се, че проектоспоразумението с Турция ще доведе до промяна, за да не виждаме повече подобни сцени по телевизионните екрани, добави той по повод репортажите от гръцко-македонската граница. Попитан дали ЕК ще призове мигрантите на границата да се върнат в бежанските центрове, разкрити от гръцките власти, Скинас заяви, че не може да изпрати послание към тях какво да правят от залата на ЕК за пресконференции, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СЕЛЕНА

2016.03.12 | 21:24

1
Бъдещите терористи.......

Добави коментар

Водещи новини