Бежанската криза подкопава Меркел на местния вот

  • 10 март 2016 10:13

  • 1849
  • 2
Бежанската криза подкопава Меркел на местния вот
© gettyimages (архив)

Християндемократите може да загубят гласове за сметка на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" на местните избори в Германия тази седмица, но въпреки това канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се може да укрепи властта си, пише британският в. "Гардиън".

Гласуването в т.нар. супернеделя, когато има избори в три германски провинции, предоставя на 12 милиона избиратели първа възможност да произнесат своята присъда за подхода на Меркел към бежанската криза. В Баден-Вюртемберг партията на канцлерът е заплашен от тежко поражение - за първи път от Втората световна война християндемократите, изглежда, са на път да загубят положението си на най-голямата партия в провинцията.
Според някои коментатори евентуално унизително поражение на консерваторите в някогашната им крепост, съчетано със скептична реакция у дома към имигрантската сделка с Турция от понеделник, може да подтикне критиците в партията да свалят своя лидер, отбелязва изданието.

Все пак обърканата логика на сегашната политическа обстановка в Германия предполага, че евентуално поражение за партията на Меркел може да бъде разтълкувано и като знак за подкрепа за нейното лидерство. Подходът на канцлера към бежанската криза й коства множество традиционни поддръжници от десницата, но й печели нови почитатели от центъра и левицата.

Настоящият премиер на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман от партията на Зелените, който се очаква да бъде големият победител на изборите в неделя, е толкова гласовит поддръжник на политиката на отворените врати на канцлерката към бежанците, че консерваторите го нарекоха неин последовател.

Местните избори всъщност може да затвърдят властта на Меркел. Има вероятност социалдемократите да понесат големи загуби в Саксония-Анхалт, а "Алтернатива за Германия" да спечели смайващите 19 процента от гласовете, но изглежда, че християндемократите със сигурност ще останат най-голямата партия в провинцията.

В Райнланд-Пфалц настоящият провинциален премиер според проучванията е рамо до рамо с християндемократическата кандидатка Юлия Кльокнер, която е сочена като възможен наследник на Меркел в случай на партиен преврат. Победа дори с малка разлика би се приела като печалба за партията на канцлерката, а евентуална загуба би отслабила позициите на потенциалната лидерка на бунтарите.

В същото време "Алтернатива за Германия" според проучванията се ползва с двуцифрена подкрепа и в трите провинции. Това е историческо постижение за партия, която беше основана едва преди три години и изглеждаше близо до разпадане, когато нейният основател напусна през юли миналата година, изтъква "Гардиън".

"Алтернатива за Германия" спечели 13,2 процента от гласовете на изборите в Хесен миналата неделя, а гласуванията в три по-големи и по-важни провинции тази седмица са поредна проверка, която се разглежда като своеобразен референдум за бежанската политика на Меркел и водещ показател за нагласите в страната, посочва американският в. "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

БТА
1849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.11 | 13:34

2
ТОВА Е НЯКАКЪВ ВИД БРИТАНСКА ЛОГИКА - ЩЯЛА ДА ЗАГУБИ, НО ОТ ТОВА ЩЯЛА ДА СПЕЧЕЛИ. ПОДОБНА ЛОГИКА СЕ СРЕЩА САМО НА ОЩЕ ЕДНО МЯСТО - В РУСИЯ.

2016.03.11 | 13:34

1
Няма ли някои на запад наи-после да признае , че се е провалила .

Добави коментар

Водещи новини