Еврогрупата: Кипър завършва антикризисната си програма успешно

  • 09 март 2016 13:03

  • 714
  • 0
Еврогрупата: Кипър завършва антикризисната си програма успешно
© gettyimages (архив)

Кипър до края на този месец ще завърши успешно антикризисната програма, предаде Интерфакс.

Информацията бе обявена от представител на Съвета на финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупа). Изводът на организацията, обединяващата членовете на правителствата на 19 страни-членки на Европейския съюз, използващи общата европейска валута, е направен след анализ на икономическите показатели на Острова на Афродита.

Експертите от Еврогрупата също отбелязват, че правителството в Никозия е върнало страната към икономическия ръст, въпреки че не е изпълнило едно от основните искания – приватизацията на телекомуникационен оператор, допълва агенцията. Очаква се икономиката на средиземноморската държава през тази година да отбележи ръст от 1,4 процента.

Кипър получи помощ в размер на 10 млрд. евро от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (Тройката) през 2013 г. след фалита на няколко големи банки.

От началото на кризата през 2008 г. Тройката отпусна пари и на Португалия, Ирландия, Испания и Гърция. Първите три държави излязоха от затрудненото положение. По-късно бе договорено продължаването на финансовите инжекции за южната ни съседка. В замяна правителството на Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли се задължи да реформира икономиката. Заради промените, предвидени от властите в Гърция, за днес в страната е предвиден голям протест.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини