Клип във Франция инструктира какво да се прави в случай на атентат

  • 17 февруари 2016 19:59

  • 1128
  • 0
Клип във Франция инструктира какво да се прави в случай на атентат
© GettyImages

Френското правителство разпространи днес видеоклип в който инструктира населението какви действия трябва да предприеме в случай на терористична атака, предаде Франс прес.

Видеото е с продължителност 2 минути и 40 секунди. В него освен инструкции към французите как да избягат или да се укрият в случай на терористичен акт, има и раздел с инструкции как да окажат първа помощ на ранени.

Съветите в клипа са следните: Бягай, ако условията позволяват! Ако е възможно, помогни на други хора да напуснат опасното място! Не се излагай на риск! Предупреди за опасността хората, които са около теб! Разубеди ги да не се приближават до източника на опасността!

В случай че бягството е невъзможно, на хората се препоръчва да намерят помещение, в което да се заключат и барикадират. Ако и това е невъзможно, да се подслонят зад нещо солидно, като например стена или колона, да изгасят лампите и да оставят мобилния си телефон включен, но без звук и без вибрация.

Във видеоклипа се препоръчва след като хората са на сигурно място, да позвънят на спешните телефони 17 и 112 . Когато към мястото на атентата се приближат силите на реда, се препоръчва хората да не се затичват към тях, да нямат резки движения и да вдигнат ръце във въздуха с отворени длани.

В клипа се препоръчва също когато хората влизат в дадено място, да обърнат внимание къде са аварийните изходи. Ако успят да се спасят, когато има атентат, хората не трябва да съобщават пред медиите или в социалните мрежи подробности за операциите на специалните сили на мястото на атентата.

Във видеото се показва и как хората могат да окажат първа помощ на ранени, като например да спрат кръвоизлив.
Клипът се появява два месеца след като властите разпространиха афиши как да се действа в случай на атентат и три месеца след атентатите в Париж, в които ислямисти убиха 130 души.

Последвайте канала на

БТА
1128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини