Меркел: Срещата на върха ще реши дали сделката с Турция за мигрантите си струва

  • 17 февруари 2016 18:06

  • 2295
  • 4
Меркел: Срещата на върха ще реши дали сделката с Турция за мигрантите си струва
© Gettyimages

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви днес в Бундестага, че на срещата си утре и вдругиден в Брюксел европейските лидери ще решат дали сделката на блока с Турция за спиране на притока на мигранти трябва да продължи или да бъде изоставена в полза на създаване на бариера по границите на Гърция с България с Македония, предаде ДПА.

Меркел подчерта, че ще призове останалите европейски лидери да работят съвместно с Турция за намаляване на потока от мигранти, предаде БТА, цитирайки АП. По думите й Европа трябва да работи с Турция, за да подобри живота на сирийските и други бежанци, живеещи в Турция. Нашата цел е драстично и трайно да намалим броя на мигрантите, за да помогнем на онези, които действително се нуждаят от нашата помощ, каза Меркел. Според нея би било смешно да се говори за установяване на нови квоти за разпределяне на мигрантите между страните членки, когато предишните договорени квоти не са били спазени. Пред депутатите канцлерката обаче каза, че двудневната среща на върха ще определи дали настоящите мерки за противодействие на причините, в които се корени миграцията, и за съвместно гарантиране на сигурността на европейските външни граници са достатъчни, за да поставят под контрол бежанската криза, предаде ДПА.

Алтернативата би била да изоставим (този път) и вместо това да затворим гръцко-македонско-българската граница с всички последствия, които това ще има за Гърция и за ЕС като цяло, каза Меркел. По този начин канцлерката визира идеята, дошла от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Унгария и Словакия), че Европа се нуждае от алтернативен план, ако настоящите мерки се провалят. Техният т. нар. план Б, за който се застъпва също и австрийския канцлер Вернер Файман, призовава за бариера покрай границата на Гърция с България и Македония. Европейски представители предупредиха, че това би изключило действително Гърция от Шенгенската зона за свободно движение, припомня ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2295 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.02.29 | 15:59

4
СДЕЛКАТА С ТУРЦИЯ СИ Я ЗАВРИ НЯКЪДЕ

2016.02.29 | 15:59

2
Тая иска ефтина работна ръка.Някога така всички евреи от европа са ги товарили на влака за да бъдар роби.Само че при нас ще пратят наи големите паразите и изроди.
Мен

2016.02.29 | 15:59

3
Ти мислиш ли, че тези хора ще работят найстина ? Случайно да виждаш циганите в България да работят ? Тези хора са пуснати там за разплод...нищо повече.
мишо

2016.02.29 | 15:58

1
Сделката не си струва. Турците ще вземат парите и ще ти пуснат мигрантите. Като си ги канила , сега си вземай мигрантите в Германия и стига си ги прехвърляла на този и онзи.

Добави коментар

Водещи новини