ЕК: Необходимо е границите да бъдат управлявани, а не затваряни

  • 15 февруари 2016 14:14

  • 1149
  • 3
ЕК: Необходимо е границите да бъдат управлявани, а не затваряни
© Getty Images/Guliver

Важно е всякакви действия в областта на справянето с миграционната криза да бъдат предприемани в сътрудничество с гръцките власти и Фронтекс, чиито представители се намират на македонско-гръцката граница. Виждането на Европейската комисия е, че е необходимо управление на границите, а не тяхното затваряне. Това заяви на пресконференция говорителят на ЕК Тове Ернст в отговор на въпрос, свързан с днешното заседание на Вишеградската четворка в Прага.

Европейският отговор на миграционната криза е отговор на всички 28 държави от ЕС, посочи говорителят на ЕК Маргаритис Скинас. Групи от хора в други конфигурации, групи държави от ЕС, биха могли да се срещат и да обсъждат специфични аспекти в рамките на европейския отговор, очертан в последните месеци, добави той. Ще направим всичко по силите си да помогнем на държавите, изправени пред невиждано от Втората световна война движение на маси от хора. Европейският отговор на миграционната криза ще включва Гърция и няма да бъде насочен срещу нея, заяви Скинас, цитиран от БТА.

В Прага днес заседават премиерите на страните от Вишеградската група (Чехия, Полша, Унгария и Словакия), на България и президентът на Македония. Очаква те да обсъдят подсилване на охраната на българските и македонските граници чрез включване на полиция и военни експерти от централноевропейското регионално обединение. Вишеградската четворка предлага по северните граници на Гърция да бъдат създадени възможности за пресичане на пътя на мигрантите, прииждащи от Близкия изток и Северна Африка. Предложението предвижда да бъдат укрепени границите на Македония и на България с Гърция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1149 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.16 | 00:45

3
Точно така, ще ги управляваме с бодлива тел и електричество, както се управлява добитъка! Само после да не кажете, че не е хуманно?

2016.02.15 | 19:21

2
Айде бе! И кой ще плаща на войниците, дето вардят границите от джагалите? Меркел си ги покани, да си им праща самолети и да не ни вменява нейна вина.

2016.02.15 | 19:20

1
Г-н Борисов,не слушайте европедалите от Брюксел,а укрепвайте границата,че лошо иде от юг и югоизток! Побързайте с тази прословута ограда,ако трябва на две смени да я строят,че нито граничарите нито "армията" ни ще се справи после!

Добави коментар

Водещи новини