Benetton махна скандалната си реклама

  • 17 ноември 2011 15:02

  • 1944
  • 2
Benetton махна скандалната си реклама
©

Италианската компания Benetton, махна рекламата с целувката между папа Бенедикт ХVI и египетския имам Ахмед ал Таиб след остра критика на Ватикана, предаде Би Би Си.

Акцията на корпорацията, известна със спонсорската си дейност, провокациите и стремежа да съчетае бизнеса и културата, бе наречена UNHATE (НЕОМРАЗА). От Benetton обясниха, че целта на рекламата е да се преодолее омразата във висшите политически кръгове по света в името на мира.

Рекламата, станала повод за скандала, изобразява главата на Римокатолическата църква и мюсюлманския свещеник в целувка. Като снимката е направена с Photoshop. Египетският имам е участвал програмата за диалог между религиите, в която е участвал и Бенедикт ХVI. Но след като Светия престол осъди нападенията срещу египетските християни в Египет, мюсюлманският свещеник се се отказа от контакти с представители на Рим.

На други плакати са изобразени как президентът на САЩ Барак Обама целува венецуелския си колега Уго Чавес, Ангела Меркел - Никола Саркози, а президентът на Палестинската автономия Махмуда Абаса премиера на Израел Бенямин Нетаняху.
Оригиналните рекламни кампании на Benetton постоянно предизвикват широк обществен резонанс. През 2000 г., фотографът Оливиеро Тоскани засне серия плакати с осъдени на смърт. Рекламата предизвика остра реакция на властите и роднините на осъдените и фирмата прекрати договора на фотографа.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1944 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.11.17 | 15:39

2
Педалска история...
Az

2011.11.17 | 15:39

1
Гейска работа......

Добави коментар

Водещи новини