ЕК: Големите фирми от САЩ да излязат на светло

  • 08 февруари 2016 10:22

  • 1366
  • 1
ЕК: Големите фирми от САЩ да излязат на светло
© gettyimages (архив)

Големите американски компании, които имат бизнес в Европейския съюз, ще трябва да разкриват своите печалби и данъци, пише британският в. Гардиън.

Според предложението на Европейската комисия правителствата на 28-те ще създадат канал за комуникация, по който ще си обменят информация за оборота, печалбите и задълженията към държавните бюджети на членките на блока. В момента мултинационалните компании предоставят данни за своите финансите само на властите на страната, където оперират.

Мярката има за цел да се координират действията в ЕС и да се преустанови избягването на укриването на данъци. Изданието припомня и скандала "Люкслийкс". През 2014 г. бе разкрито как ред компании са сключили договори с правителство на Люксембург и са укрили данъци в особено големи размери.

Заради скандала избирането на сегашния председател на ЕК, който бе и премиер на Великото херцогство, Жан-Клод Юнкер бе поставено под въпрос, коментира Гардиън. Авторът на материала посочва, че Юнкер е вносител на проекта, който ще бъде представен за обсъждане през април.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1366 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.08 | 22:30

1
Това е добре .

Добави коментар

Водещи новини