ЕС: Турция да пусне бежанците по границата

  • 07 февруари 2016 17:56

  • 3300
  • 8
ЕС: Турция да пусне бежанците по границата
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз призова Турция да пусне десетките хиляди бежанци, блокирани откъм Сирия на границата ѝ при град Килис, след като избягаха от боевете около обсадения град Алепо, предадоха световните агенции.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че Анкара има морално, ако не законово задължение да се осигури защита, предаде Би Би Си.

Десетки хиляди сирийци, главно жени и деца, напуснаха северния сирийски град Алепо заради боеве между сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари, и бунтовниците. Между 30 000 и 55 хиляди души са се струпали около град Азаз, на 5 км от турската граница, заяви губернаторът на граничната турска провинция Килис Сюлейман Тапсиз. Той се опасява, че бежанците ще стигнат 70 000 души.

Могерини заявява, че ЕС е осигурил финансиране за Турция, за да защити и приеме хората, които търсят убежище от Сирия. През ноември ЕС и Анкара сключиха сделка за 3 млрд. евро. Досега Турция не е разрешила влизането на събралите се сирийци, които оцеляват в студа и при несигурни условия в струпани набързо лагери.

Анкара е готова да приеме, бягащите бежанци, ако те нямат друг избор. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в неделя в самолета на връщане от обиколка в Латинска Америка и Сенегал.

На този етап южната граница на Шенген не е защитена и ако Гърция не е в състояние да направи това и отказва да приеме помощ от ЕС, трябва да създадем нова защитна линия и тя очевидно се намира в България и Македония. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто на среща в Амстердам на външните министри от ЕС, на която присъстват и министрите от т.нар. Балкански път на мигрантите. Австрия подкрепи искането на Унгария за защитна линия на Балканите без Гърция.

Трябва да избегнем ситуацията, в която страните от Западните Балкани да се превърнат в паркинг за бежанците, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Хиляди протестират срещу имигрантите в градове в Европа

Десетки хиляди излязоха в 14 големи града в Европа на походи срещу имигрантите от Близкия изток и Африка. Протестите бяха организирани от германската ислямофобска организация ПЕГИДА и нейни сродни организации в Европа.

Маршовете срещу мюсюлманите се проведоха в Германия, Полша, Чехия, Франция, Ирландия, Естония, Финландия, Словакия и Швейцария по призива на ПЕГИДА. В Дрезден, където бе създадена организацията, на протест излязоха около 8000 души. Някои демонстранти носеха руски знамена и транспаранти и скандираха “Меркел трябва да си върви”.

Членове на организацията ортанизираха антиимигрантски протест и във френското пристанище Кале, където има голям лагер с имигранти. Стигна се до сблъсъци с полицията, която арестува френският генерал Кристиан Пикмал, щеф на Чуждестранния легион през 90-те г. на миналия век

Последвайте канала на

3300 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
гошо

2016.02.11 | 16:56

8
Турските терористи изнудват Европа.Друго е нужно:ПРЕКРАТЯВАНЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТУРЦИЯ.
гост до Гошо

2016.02.08 | 23:47

5
Малко злобно просто Ганьо .. искам ти да тръгнеш да я унищожаваш майка ти да еба проста...!

2016.02.11 | 16:56

7
Мелез траи че ножа се точи.Да видиме толко ще ти помогнат арабите дето ще ти прати твоита турция да ти помагат.Над Ганьовците не ни мисли.

2016.02.10 | 10:47

6
3 MILIARDA SA NISTO ZA 3 MILIONA MIGRANTI PRESMETNETE PO EDIN HLYAB SAMO AKO IZYADAT KVO SE POLUCHAVA

2016.02.08 | 15:57

4
Ти ги сметни бе тъпанар...
basta

2016.02.08 | 15:56

3
Що пък да ги приема Турция - нека си клечат на границата щом им харесва. Магарини свикна да дава заповеди на Европа, сега се опитва да командва и Азия - тая женска да вземе да си седне на задника най-после. Тази и другите две дами ( Меркелка и Юнкерка) искат да е**т м-та на целия свят, долни к***и!
andeer

2016.02.08 | 15:56

2
Едно куче като не знае да лае вкарва вълка в кошарата.
абе

2016.02.08 | 15:56

1
квай таз следващата крава Магерини да ми прави магарешки номера

Добави коментар

Водещи новини