Германия проучва "амбициозните предложения" на ЕС за избягване на "Брекзит"

  • 03 февруари 2016 18:32

  • 1816
  • 0
Германия проучва "амбициозните предложения" на ЕС за избягване на "Брекзит"
© Getty Images/Guliver

Германското правителство определи като "амбициозни" предложенията на ЕС за избягване на "Брекзит" (излизане на Великобритания от евросъюза), като подчерта, че все още ги проучва преди решаващата среща на върха този месец в Брюксел, предаде Франс прес.

Правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че представените от председателя на Европейския съвет Доналд Туск предложения са "амбициозен пакет, който отговаря на основните искания на британския премиер Дейвид Камерън".

"В момента проучваме задълбочено този пакет. Германското правителство ще продължи да играе конструктивна роля в бъдещите преговори", каза Зайберт. Той припомни, че канцлерът Ангела Меркел винаги е изразявала подкрепата си за "силна Великобритания в силен ЕС". "Целта ни е да имаме изчерпателен пакет, който да позволи на премиера Камерън да води силна кампания за референдума за оставане в ЕС", подчерта Зайберт. "В същото време обаче има основополагащи принципи на ЕС, които трябва да се спазват и ние винаги сме настоявали за това", добави той.

Зайберт отказа да коментира евентуални спорни точки, а единствено каза, че Берлин разглежда тези предложения "интензивно".
Смята се, че Ангела Меркел по-скоро подкрепя британската позиция, но също така е реагирала скептично на намерението на Лондон да спре плащането на социални помощи за трудови мигранти от други страни от ЕС, които пристигат във Великобритания, през първите 4 години от престоя им, пише БТА.

Последвайте канала на

1816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини