Италия ще изпрати в Ирак още 130 военни

  • 03 февруари 2016 12:18

  • 744
  • 0
Италия ще изпрати в Ирак още 130 военни
© Getty Images/Guliver

Италия ще изпрати още 130 военнослужещи в иракската провинция Ербил, съобщи министърът на отбраната Роберта Пиноти, цитирана от ТАСС.

Очаква се съответният указ да бъде одобрен на следващото заседание на министерския съвет.

"Това е нашият отговор на искането на Франция за увеличаване на усилията ни в борбата с тероризма. Американците искат да прехвърлят част от силите в Турция, за да може при необходимост да ги задействат в Сирия", каза Пиноти, цитирана днес от в. "Кориере дела сера". Мисията ще разполага с хеликоптери за спасителни операции и извозване на ранени, пише БТА.

По-рано Италия съобщи, че ще изпрати 450 военни за охрана на най-големия язовир в Ирак - в Мосул. Външният министър Паоло Джентилони каза, че се очаква този контингент да пристигне на място през пролетта. Министърът потвърди също, че възстановителните работи по този инфраструктурен обект към ВЕЦ-а в Мосул ще се извършат от италианската компания "Треви".

Италианският военен контингент в Ирак е един от най-многочислените в международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава". Италианските подразделения се намират в Ербил, където обучават кюрдската армия, и в Багдад по молба на иракското правителство.

Последвайте канала на

744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини