Швеция може да укрепи имиграционната политика в ЕС

  • 29 януари 2016 09:03

  • 1364
  • 0
Швеция може да укрепи имиграционната политика в ЕС
© gettyimages (архив)

Масовото депортиране на кандидати от шведските власти "може да доведе до укрепване на имиграционната политика на ЕС", пише британският в. "Индипендънт", като се позовава на изявление от вчера от страна на Европейската комисия (ЕК).

Спорните планове на Швеция да депортира до 80 хиляди кандидати за убежище са в съзвучие с правилата на ЕС и дори може да укрепят изпитващата трудности имиграционна политика из целия континент, посочи ЕК. Представители на Комисията казаха, че връщането на неодобрение за предоставяне на убежище се вписва в контекста на по-широките усилия на ЕС да изгради съгласувана миграционна стратегия, при която да се прави разлика между различните кандидатури за такъв статут.

"Индипендънт" отбелязва, че това е първият път, в който държава-членка обявява такова масово експулсиране. Макар и повечето бежанци да идват от опустошени от войни страни като Сирия, Ирак и Афганистан, има много, които са от региони, смятани за сигурни, например Балканите.

Обявеното от Швеция експулсиране на 80 хиляди мигранти е преди всичко само пожелателно. В действителност Стокхолм е изправен пред проблеми, се отбелязва по темата в коментар във "Франкфуртер алгемайне цайтунг", озаглавен "Примерът Швеция". Авторът посочва, че Швеция е изправена пред същите проблеми като Германия по този въпрос, като например, че хората с отхвърлени молби изчезват, прикриват националността си и прочие. Експулсирането винаги е било един от най-сложните и политически спорни елементи в европейската политика за предоставяне на убежище, затова Германия не е единствената страна, в която често пъти е имало отказ от тази мярка, пише той. Въпреки това шведският пример се вписва в общата картина на континента, който постепенно започва отново да изтласква бежанския приток. Швеция някога бе сред еврочленките с най-либералната политика по този въпрос - а щедрото предоставяне на това право бе основание за нея да гледа на себе си като на велика сила в хуманитарно отношение. И понеже тя е малка страна, достигна по-рано капацитета, който може да поеме в сравнение с другите страни цели на имигрантите. Този пример ще бъде изключително показателен.

Имиграционната криза ще доведе до наплив от съдебни искове, свързани с човешките права, заяви съдът в Страсбург, цитиран от "Дейли телеграф". Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) посочи, че е изправен пред наплив от съдебни искове от името на имигранти, искащи да избегнат преместването си в други европейски страни. Гидо Раймонди, председателят на съда, каза, че канцеларията му е излязла с план за действие за справяне с прогнозираното увеличение на делата. Изявлението само показва как вълната от над един милион души може да доведе до точещи се с години съдебни спорове, докато страните се опитват да ги преместят или да попречат на семействата им да се съберат с тях, отбелязва "Дейли телеграф". Национални правителства и имигранти е възможно да се обърнат към съдилищата и за да спрат плана на ЕК за преместването на 160 хиляди имигранти от Гърция и Италия в други държави, допълва изданието.

Последвайте канала на

БТА
1364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини