Почина френският писател Мишел Турние

  • 19 януари 2016 21:30

  • 1324
  • 0
Почина френският писател Мишел Турние
©

Френският писател Мишел Турние почина на 91-годишна възраст в дома си в гр. Шоазел, съобщи "Монитор", цитирайки Франс прес. Турние е роден в Париж през 1924 г. Описва ранните си години като „нещастно парижко детство“, с ваканции в Германия, където родителите му правят академични проучвания. Преживява окупацията във Франция. “На 18 станах свитедел на освобождението и мога да ви кажа, че беше ужасен момент, по-зле от окупацията“, разказва Турние.

Завършва философския факултет на Сорбоната и Тюбингенския университет. През 50-те и 60-те години работи като журналист и преводач.

Първия си роман публикува през 1967 година - "Петкан или чистилището на Пасифика". Продаден е в 7-милионен тираж и превод на 35 езика. Наградата "Гонкур" печели за втория си роман- "Горски цар". През 1972 година е избран за член на академията "Гонкур".

През 2009 я напуска поради умора и липса на интерес. През 2002 пише "Х-тимен дневник". “Идеята ми за рая - като умра ще гледам пред себе си цялата панорама на моя живот, с всички детайли. Ще бъда свободен да се върна в който си пожелая и да го преживея отново“, пише Турние.

Последвайте канала на

Novini.bg
1324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини