Ренци иска по-строги мерки срещу отсъствията от работа

  • 19 януари 2016 10:02

  • 1101
  • 0
Ренци иска по-строги мерки срещу отсъствията от работа
© Getty Images/Guliver

Италианското правителство иска да въведе по-строги мерки срещу отсъствията от работното място и подготвя закон, позволяващ провинилите се държавни служители да бъдат уволнявани до 48 часа, предаде Франс прес.

От няколко месеца италианската телевизия излъчва редовно записи от охранителни камери, показващи как чиновници пазаруват или карат кану, след като са се регистрирали, че са на работа. Други пък отбелязват пристигането на работа на свои отсъстващи колеги.
Очаква се италианският кабинет да приеме утре указ срещу хитреците и техните началници, за да се бори срещу "неприемливото им поведение", както се изрази премиерът Матео Ренци.

Министърката на държавната администрация Мариана Мадиа каза вчера по телевизията, че когато има неоспорими доказателства за такива нарушения, тези служители трябва да бъдат уволнявани за 48 часа. Трябва да бъдат защитени повечето чиновници, които всеки ден си вършат работата съвестно и компетентно, увери тя.

Законът предвижда наказания за отсъствия от работа, но статистиката показва, че през 2013 г. са били уволнени 219 от 7000 разследвани безскрупулни служители. Проблемът излезе във фокуса на общественото внимание през октомври, след като беше съобщено за ареста на 35 местни чиновници от Сан Ремо след разследване, показало че 72 на сто от общинските служители редовно напускали в работно време местоработата си.

Италианските синдикати реагираха остро на предложението на Ренци. "Той говори за уволняване на хора за 48 часа, а служителите очакват от шест години повишение на заплатите", заяви Росана Детори, ръководител на отдела за държавните служители на Общата италианска конфедерация на труда, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини