Измамник пере фалшиви евробанкноти чрез "дарения" на църкви в Рим

  • 14 януари 2016 19:05

  • 1428
  • 0
Измамник пере фалшиви евробанкноти чрез "дарения" на църкви в Рим
© Getty Images/Guliver

Измамник пере фалшиви евробанкноти чрез "дарения" на църкви в Рим, потвърдиха днес свещенослужители от един от пострадалите католически храмове, след като стана известно, че карабинерите са започнали разследване.

Мъж, вероятно чужденец, чието описание засега не се огласява, само за месец е посетил 12 пъти базиликата "Сант'Андреа дела Вале" и всеки път е давал на различни свещеници банкнота от 100 евро с уговорката, че "дарява" половината за богослужение в памет на починал член на семейството, като се започне от баща, майка, братя, сестри и се стигне до далечни роднини.

Останалите 50 евро му били връщани от свещениците, които не подозирали, че разменят истински пари срещу фалшиви.

Пръв се усъмнил предстоятелят на църквата отец Карлос Гомес Руис, когато започнал да отчита даренията за месеца. В целия пакет с пари имало само 12 банкноти по 100 евро. Тогава се сетил за мъжа, с когото разговарял само веднъж. "Даде ми банкнота от 100 евро, като каза, че иска да дари половината. Аз пък му върнах 50 евро ресто. Не усетих, че парите са фалшиви," разказва отец Руис.

Той разговарял с всеки от събратята си от Конгрегацията "Божие провидение" на регулярните клирици, популярно наричани монасите от Театинския орден (от Теате, латинското име на град Киети, където е основано братството), които обслужват храма. Простата сметка показала, че срещу десетте фалшиви банкноти от по 100 евро измамникът е инкасирал 600 евро истински пари.

Това накарало отец Руис да се обърне към карабинерите. Те са започнали мащабно разследване, тъй като подозират, че и други църкви са станали жертва на измамата.

Без да се изчаква изходът от разследването в базиликата започна монтиране на видеокамери за наблюдение. "Сант'Андреа дела Вале", градена през периода 1590-1650 година, е сред най-известните барокови базилики в центъра на Рим. В нея се намират гробниците на папа Пий Втори и на неговия племенник и приемник папа Пий Трети, починал на 27-ия ден от въздигането му на Свети-Петровия престол.

През 1960 година е обявена за титулна кардиналска църква от папа Йоан Двадесет и трети, известен като "българския папа" заради дългогодишния му престой в България и изключителното му благоразположение към българския народ.

През отбелязвания сега по волята на папа Франциск Вселенски юбилей на милосърдието, църквата "Сант'Андреа дела Вале" е обявена за задължителна спирка на поклонниците по пътя към базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини