Броят на будистите в Белгия е нараснал с 30 на сто за последното десетилетие

  • 12 януари 2016 11:35

  • 1079
  • 0
Броят на будистите в Белгия е нараснал с 30 на сто за последното десетилетие
© Getty Images/Guliver

В последното десетилетие броят на будистите в Белгия се е увеличил с 30 на сто, съобщават местни медии. Отбелязва се, че в страната има около 100 хиляди будисти и всеки пети от тях живее в района на Брюксел.

Броят обхваща както практикуващите, така и споделящите будистката философия. С нарастването на тяхната численост се откриват все повече будистки центрове.

Обясненията за тази тенденция са много, например това, че будизмът улеснява пригаждането към съвременния начин на напрегнат живот, изпълнен със стрес, коментира представител на Белгийския будистки съюз. Тази практика не изисква смяна на вероизповеданието, пояснява той. По неговите думи, заради липсата на фигурата на Бога създател, будизмът се възприема не като вероизповедание, а като вид духовност и начин на живот.

В Белгия по официални данни около 80 на сто от населението е християнско (основно католици), около пет на сто е мюсюлманско, а десетина процента участват в организирани дейности на атеистични организации. Белгийската конституция предвижда религиозен неутралитет с осигуряването на свобода на вероизповеданието.

Последвайте канала на

1079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини