Дипломати от Полша и ЕС обсъдиха във Варшава спорните полски закони за медиите и Конституционния съд

  • 08 януари 2016 15:50

  • 966
  • 0
Дипломати от Полша и ЕС обсъдиха във Варшава спорните полски закони за медиите и Конституционния съд
© Getty Images/Guliver

Полският заместник-външен министър и висша представителка на Европейската комисия в Полша обсъдиха днес безпокойството на ЕС от приетите от новото полско консервативно правителство закони за обществените медии и Конституционния съд, предаде Асошиейтед прес.

Представителката на ЕК в Полша Мажена Гуз-Фетер заяви днес, че разговорите са били много положителни, помогнали са за разсейване на множество съмнения и са изяснили основанията за въвеждане на новото законодателство. Полша поиска тази среща, след като някои европейски лидери изразиха тревога, че законите застрашават демокрацията и медийната свобода в страната.

Заместник-външният министър на Полша Конрад Шимански каза, че е било относително лесно да обясни полската позиция, изтъквайки че върховенството на закона и медийният плурализъм са толкова важни за Варшава, колкото и за Брюксел. Европейската комисия ще обсъди темата за върховенството на закона в Полша на заседание на 13 януари. Еврокомисията получи официални отговори от Полша по проблема за свободата на словото, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Скинас, цитиран от ТАСС. "ЕК получи отговори от Варшава и сега ги анализира. Засега няма какво да добавим към това", каза той.

Вчера заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс съобщи, че до Полша са били изпратени две писма с искане за разяснения във връзка с работата на Конституционния съд и медиите. "Искаме да постигнем диалог с полското правителство по тези теми. Отстояването на върховенството на закона и правата на човека са обща отговорност на целия Европейски съюз, каза той, допълва БТА. 

Последвайте канала на

966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини