Камерън търси подкрепа в Германия и Унгария за реформа в ЕС

  • 07 януари 2016 20:50

  • 1547
  • 5
Камерън търси подкрепа в Германия и Унгария за реформа в ЕС
© GettyImages/Gulliver

Британският министър-председател Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. проведе "успешни" разговори с германски консерватори и се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан в стремежа си да спечели подкрепа за предлаганите от него реформи в Европейския съюз, съобщи ДПА.

Камерън каза, че е бил "силно насърчен" от подкрепата, която е получил от консервативни партии в Германия преди планирания до края на 2017 г. референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Той присъства на партийна конференция, на която домакини бяха баварските съюзници на германската канцлерка Ангела Меркел - Християнсоциалния съюз, чиито възгледи за връщане на правомощия на националните парламенти и ограничаване на помощите за мигранти са близки до неговите.

"Уверен съм, че с добра воля... можем да доведем тези преговори до завършек и после да проведем референдума", каза Камерън, цитиран от БТА.

Британският премиер, който вчера разговаря с Меркел, замина днес от Бавария за Будапеща, където се срещна с Орбан, посочва ДПА.
Камерън заяви в Унгария, че ако преговорите за реформа в ЕС се провалят, не изключва възможността за излизане на Великобритания от общността, отбелязва ТАСС.

"Има четири точки, по които искам да постигна напредък за Великобритания при тези преговори", каза той, като подчерта, че вижда "Великобритания като част от един реформиран ЕС".

"Както вече съм говорил, ако не постигна тези цели, не изключвам нищо", заяви Камерън на пресконференция след срещата с Орбан.
По-рано Лондон отправи към ЕС четири искания за реформа: да бъде признато, че общността е мултивалутен съюз; да се повиши конкурентоспособността на участващите в него страни; да се разширят пъномощията на националните парламенти; и да се затегне миграционното законодателство, като се блокира достъпът на пристигащи във Великобритания мигранти от ЕС до социални помощи за срок от четири години.

Камерън отхвърля политиката на Брюксел за "все по-тесен съюз", но настоява за развиване на сътрудничество в общността в областта на икономиката.

"Искаме Европа да установи честни правила за тези страни, които не са членове на еврозоната. Успехът на еврото наистина е важен и за икономиката на моята страна, и за европейските икономики. Но трябва да сме уверени, че тези, които са извън еврозоната, няма да бъдат подложени на дискриминация", каза той.

Камерън засегна въпроса за блокиране на достъпа на трудови мигранти от ЕС във Великобритания до социални помощи за срок от четири години, като заяви, че "подкрепя принципа на свободно движение на граждани в ЕС", но не е съгласен да се увеличава бремето за социалната система.

Той се изказа и по проблема за притока на бежанци от Близкия изток в Европа.
"Ние сме съгласни, че този проблем трябва да се реши по-скоро. Необходимо ни е мирно споразумение в Сирия", заяви Камерън.

Последвайте канала на

1547 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.01.08 | 02:16

5
ВЪН ОТ ЕС ТУЗЕМЕЦ

2016.01.08 | 01:55

2
В Сирия са руснаците, ако искаш ходи им кажи нещо да ти счупят английската муцуна. Русия затри британската империя и освободи народите.

2016.01.08 | 02:16

4
Не Русия а Америка! И всички колон на Британската империя са благодарни на Америка за края на робството им. Ти си тъпа ножица.

2016.01.08 | 01:55

3
Русия, не Америка. Не си чел книги, неграмотен си.

2016.01.08 | 01:55

1
ПОДКРЕПА ОТ ГЕРМАНИЯ НИКОГА. ГЕРМАНИЯ Е НАЧЕЛО НА ЕВРОПА, АНГЛИЯ Е ЕВРОФОБСКА

Добави коментар

Водещи новини