Джихадистка пропаганда в компютъра на мъжа, опитал да прегази военен патрул във Франция

  • 03 януари 2016 08:40

  • 2058
  • 0
Джихадистка пропаганда в компютъра на мъжа, опитал да прегази военен патрул във Франция
© Gettyimages/Gulliver

Разследването е открило вчера джихадистки пропагандни материали в компютъра на мъжа, който се вряза с автомобил в група от четирима военни, охраняващи джамия в град Валанс в Югоизточна Франция, предаде Ройтерс.

Това обаче не доказва, че той е бил свързан с която и да е терористична група, подчерта прокурор Алекс Перен.

Пропагандните материали са снимки, които могат да бъдат свалени от интернет. "Не са най-лошия вид снимки, а по-скоро войнствени лозунги", обясни Перен.

29-годишният французин от туниски произход опита в петък да прегази военен патрул, но беше неутрализиран. При задържането си той заявил, че искал да убие войниците, защото те убиват хора, и че е искал да бъде убит от войниците.

Няма признаци, че нападателят е психично болен. Той е бил безработен от години и не е известен на полицията, нито на разузнавателните служби, добави прокурорът, цитиран от БТА.

Мъжът беше прострелян в краката и в ръката при залавянето си и все още е в болница. При инцидента пострадаха леко войник и мюсюлманин, ранен от заблуден куршум. Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан похвали войниците за проявената сдържаност.

Последвайте канала на

2058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини