Франция награди герои и жертви от миналогодишните атентати

  • 01 януари 2016 14:47

  • 1259
  • 0
Франция награди герои и жертви от миналогодишните атентати
© Getty Images/Guliver

Франция награди с най-високото си отличие - Ордена на Почетния легион, близо 20 жертви на терористични актове и хора, осуетили атаки на терористи, съобщи ТАСС.

Наградени са петима души, проявили се по време на януарските атентати в Париж и при нападението срещу високоскоростния влак "Талис" през август, но не и малиецът Ласана Батили от столичния магазин за кашерни храни, спасил живота на заложници при терористична атака през зимата, отбелязва Франс прес.

Степента офицер на ордена получават убитите на 7 януари миналата година художници и журналисти от седмичника "Шарли ебдо" - карикатуристите Шарб, Кабю, Оноре и Тинюс, коментаторката Елза Кая и коректорът Мустафа Урад. Също и две случайни жертви - Фредерик Боасо и и Мишел Рено.

Карикатуристът Волински и близкият до изданието икономист Бернар Марис са получили наградата приживе, пояснява АФП.
Кавалери на ордена стават загиналите в магазина за кашерни храни Йохан Коен, Йохав Хаттаб, Франсоа-Мишел Саада и Филип Браам. Със същата награда са удостоени полицаите, убити от терористите в Париж - Клариса Жан-Филип, Франк Бренсоларо и Ахмед Мерабет.
Рицарската степен кавалер на ордена се дава и на петимата, предотвратили атентата във влака "Талис". Кавалери стават също двамата души, намирали се в печатницата в град Дамартен-ан-Гоел, превзета от терористи.

Публикуваните днес списъци на наградените с висшето отличие включват имената на общо 600 французи. Сред културните дейци са известните актриси Мирей Дарк и Еманюел Беар - те стават офицери на ордена. Прочутият композитор Мишел Льогран е удостоен с високата степен командор, а певицата Ванеса Паради - с кавалерската.

В момента орденът, учреден през 1805 г. от Наполеон Бонапарт, има пет степени: кавалер, офицер, командор, висш офицер и кавалер на Големия кръст.

Сред наградените с висши степени е Анет Шалю, бивша участничка в съпротивата и председател на международния комитет на концлагеристите от Равенсбрюк. Тя става висш офицер на ордена. За кавалер на Големия кръст е провъзгласен бившият френски премиер Лионел Жоспен, навършил през 2015 г. 70 години.

Франция публикува списъци на наградените с висшето отличие в страната три пъти годишно - на 1 януари, за Великден и по случай националния празник 1 юли, напомня ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини