Италианският президент започна консултации за кабинет

  • 13 ноември 2011 13:37

  • 697
  • 0
Италианският президент започна консултации за кабинет
© gettyimages

Италианският президент Джорджо Наполитано започна консултации, преди официално да определи приемника на Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 на премиерския пост, който се очаква да е бившият еврокомисар Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна, съобщи АФП.

След оставката на Берлускони снощи, държавният глава, съгласно конституцията, трябва да се срещне с всички политически формации, преди да номинира новия председател на Съвета на министрите, което ще стане вероятно довечера. Днес 86-годишният президент комунист започна маратона от срещи, приемайки председателя на Сената Ренато Скифани, последван от председателя на Камарата на депутатите Джанфранко Фини. Следват представените в парламента партии, малките формации, представляващи Южен Тирол (Северна Италия) или Юга, като Северната лига и Италия на ценностите на бившия антикорупционен съдия Антонио Ди Пиетро.
Едва след общо 19-те срещи, които се предвижда да приключат около до 18,00 ч. (17,00 ч. по Гринуич), Наполитано ще обяви името на наследника на Берлускони. Той би могъл да го направи и утре, но както изтъкват наблюдателите, той иска да утвърди бързо Монти - признат и уважаван икономист, преди отварянето на борсите утре сутрин и новата емисия облигации.

Монти днес запази типичната си любезна резервираност, когато журналистите го атакуваха, докато излизаше със съпругата си от хотела им в Рим на път за църква, отбелязва АП. Запитан дали е развълнуван от перспективата да е следващият премиер, той отговори: "Забелязали ли сте и какъв прекрасен ден е днес?"

Последвайте канала на

БТА
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини