Мъж и жена са признати за виновни за планиране на атентати във Великобритания

  • 29 декември 2015 21:08

  • 1449
  • 1
Мъж и жена са признати за виновни за планиране на атентати във Великобритания
©

Мъж и жена бяха признати за виновни от лондонски съд за планиране на бомбени атаки срещу граждански цели по повод 10-ата годишнина от атентатите в Лондон на 7 юли 2005 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

25-годишният Мохамед Рехман и 24-годишната му съпруга Сана Ахмед Хан бяха признати за виновни от лондонския съд "Олд Бейли", но присъдата ще бъде произнесена по-късно. При претърсването на жилището на двойката са били открити над 10 килограма експлозивно вещество. Според прокуратурата Рехман е имал нужда от само още няколко дни, за да приключи работата по бомба, способна да причини множество жертви. Властите открили запис как той детонира по-малко устройство в двора си, отбелязва Асошиейтед прес.

Според прокуратурата Рехман е можел да изработи детонатора в кратки срокове. Оставало му е само да купи необходимите химикали. Рехман се е подвизавал под псевдонима "Сайлънт бомбър" (Тихият бомбаджия), се обърнал към последователите си в Туитър с молба да му помогнат да избере мишена за атентата, защото се колебаел между търговски център и лондонското метро.

При самоубийствения атентат на 7 юли 2005 г. четирима атентатори самоубийци причиниха смъртта на 52 души в лондонския градски транспорт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.30 | 18:35

1
измет

Добави коментар

Водещи новини