Мариано Рахой започва преговори за съставяне на правителство

  • 28 декември 2015 10:20

  • 642
  • 0
Мариано Рахой започва преговори за съставяне на правителство
© Getty Images/Guliver

Испанският премиер Мариано Рахой, чиято "Народна партия" изгуби абсолютното мнозинство на парламентарните избори, ще преговаря за съставяне на правителство с лидерите на малките партии в новия парламент - либералната формация "Сиудаданос" или "Граждани" на български и лявата радикална "Подемос". Тези две нови движения спечелиха близо 1/3 от местата в новия парламент. Социалистите, втори по резултати от изборите, отказаха да подкрепят ново правителство на премиера Рахой, предаде БНР.

Всяко междупартийно споразумение би нарушило така наречените "червени линии", белязали програмите на всички основни политически сили в Испания. Ако никой от тях не пожелае да отстъпи, което неизбежно ще удари по съответния партиен авторитет и ще отблъсне още избиратели, тогава през месец май догодина ще има нови избори. Това е и обобщението на анализатора от вестник "Ел Паис" Фернандо Гарея за създалата се патова ситуация след изборите в Испания.

Неофициално все пак изтече информация, че едрият бизнес усилено лобира за широка коалиция между Народната партия, социалистите и "Суидаданос" или поне за издействане на гласуване "въздържал се" от страна на социалистите при предлагането на евентуално ново правителство начело със сегашния премиер Мариано Рахой.

Партията, която предприемачите не искат да виждат във властта, е заканилата се да вкара социалните гаранции в Конституцията "Подемос". На свой ред интелектуалците едновременно приветстват разчупването на двупартийния модел, но изразяват и скептицизъм до колко сериозна може да бъде желаната от всички промяна.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини