Откриха вампирско гробище в Полша

  • 21 декември 2015 17:27

  • 4191
  • 0
Откриха вампирско гробище в Полша
©

Необикновени гробове бяха открити при разкопки в гробището край село Дравско в Полша, съобщи сайтът LiveScience, цитиран от в. "Монитор".

Докато извършвали проучвания в стария гробищен парк, археолози намерили 5 скелета от тела – на четири жени и един мъж, които са били погребани по доста странен начин - със сърпове, закрепени върху гърлата или бедрата, а в устите им имало сребърни монети.

Изследователите успели да датират могилата, като според тях става дума за ритуал, извършен през XVII в. Единият скелет е принадлежал на човек, който в момента на смъртта му е бил на възраст между 35 и 44 години. Още едни останки, явно женски, са на дама, която е напуснала този свят на горе-долу същата възраст – около 35-39 години, при това очевидно по доста насилствен начин, защото черепът й е потрошен. Други останки принадлежат също на жена, но тя със сигурност е по-възрастна (между 50 и 60 години), защото няма зъби. При нея особеното е, че сърпът е опасан на кръста й, на врата е положен тежък камък. Според специалистите тази жена е заемала особено положение в местното общество – вероятно врачка, знахарка, вещица или всичко това едновременно.

Останалите два скелета са на момиче и девойка също имат монети в устите, като най-младата от тях е на петнадесетина години.

Възрастта на погребаните дава на учените повод да смятат, че вероятно това е цяло семейство – баща, майка, две дъщери и баба.

Фактът, че телата са погребани с земеделските сечива около врата и сребро в устите, свидетелства за това, че мъртвите са били заподозрени във вампиризъм или други демонични особености и сърповете е трябвало да ги възпрат да станат от гроба, без при това да си отсекат главите.

Съществува и друга версия, според която става дума за специална могила, която е трябвало да пази останалите погребани в гробището, от зли духове.

Разкопките в полското гробище в Дравско се водят от 2008 година. Някои от гробовете, общо около 250 на брой, са още от бронзовия век, но тези, в които са открити телата със сърповете са от XVII в. И само те се отличават с вампирска атрибутика. Погребенията са извършени по християнски обичай в дървени ковчези.

Подобни погребения със сърпове около врата са доста разпространени на европейския континент, като атрибутите варират – в трупа на вампира се е забучвал дървен кол или сребърни шишове, преди да бъдат заровени. Понякога главата се отсичала и била полагана в краката на тялото – подобни гробове, десетина на брой, са били открити неотдавна край полския град Гливица. Освен това е съществувала практиката да се набива камък или тухла в устата на покойниците.

Интересен е фактът, че полските вампири имат зъби със съвсем нормален размер и не е напълно ясно, какво точно е накарало те да бъдат заподозрени във вампиризъм. Но все пак по онова време не е било много трудно човек да бъде обвинен в подобно прегрешение, достатъчно е било да тръгне мълва за това някоя жена е вещица или вампир, а както е известно подобни обществени явления, като клюките, никога не са преставали да съществуват.

Преди няколко века източните европейци са били сигурни, че вампирите са хора с особен късмет, родени на „неправилни“ дати, отлъчени от църквата или с генетични отклонения. По време на чумните епидемии „вампири“ са били наричани онези, които плюели кръв.

Последвайте канала на

Novini.bg
4191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини